Dubajska czekolada i inne słodkości
Pistacje do niedawna były tylko jedną z wielu odmian orzechów, mniej popularną niż te włoskie czy laskowe. Wszystko zmieniło się za sprawą dubajskiej czekolady. Tabliczka wypełniona jest pistacjowym nadzieniem z dodatkiem chrupiącego ciasta kataifi, często ozdabiana jadalnym złotem od góry. Obecnie tańsze lub droższe tabliczki można dostać w każdym supermarkecie, cukierni, czy w sklepach internetowych. Na tym jednak się nie skończyło. Poza dubajską czekolada można teraz nabyć dubajskie kremy do smarowania, lody, batony, serniki i wiele innych. Bez dwóch zdań pistacjowy szał opanował cały świat! Nic więc dziwnego, że ceny orzechów poszły ostro w górę, a niekiedy są nawet niedobory tego produktu, w związku z rekordowym popytem.
Pistacje – jak je wykorzystać w kuchni?
Pistacjowe kremy i smarowidła – klasyczne i dubajskie – kupimy w wielu sklepach. Są one idealne jako dodatek do naleśników oraz racuchów, stworzymy na ich bazie kremy i masy do tortów, lody, a nawet polewy do ciasta. Wystarczy niewielka ilość kremu (zwykle jedna łyżka stołowa), by nadać potrawie intensywny zielony kolor oraz wyrazisty pistacjowy smak. Krem orzechowy możemy wykonać również samodzielnie w domu – wystarczy zmiksować pistacje z dodatkiem daktyli i/lub miodu. Będzie on zdrowszy niż ten sklepowy (mogący zawierać dużo cukru i oleju palmowego), a przechowywany w lodówce długo postoi. Same pistacje można spożywać na surowo, dorzucać do posypek, ciasteczek, granoli, musli, czy owsianki.
Wpływ pistacji na zdrowie
Pistacje są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe – jak każde orzechy. Są bogatym źródłem antyoksydantów, błonnika, zdrowych tłuszczy, czy witamin z grupy B. Jak pistacje wpływają na nasze zdrowie? Dlaczego warto je włączyć do swojej diety? Szczegóły w naszej galerii zdjęć.
