Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchenne rewolucje

Małgorzata Pieczyńska
Małgorzata Pieczyńska
Zajrzałam do kotłów w kuchniach bydgoskich szkół. Królowały w nich zupy bez soli, kompoty bez cukru i potrawy gotowane lub duszone. Zapytałam też uczniów, czy takie jedzenie przypadnie im do gustu.

Wielu na samą myśl kręciło nosem. Nowe rozporządzeniem ministra zdrowia budzi też niepokój kucharek, które martwią się, że gdy zaczną gotować po nowemu, wielu zrezygnuje ze szkolnych obiadów, a one stracą pracę.

Jedno jest pewne - zakazy nigdy nie przynoszą dobrego skutku. Lepszy efekt dałaby edukacja uczniów i kształtowanie u nich zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. Bo czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał. I żadna zupa bez soli tego nie zmieni...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!