https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kuchenne rewolucje

Małgorzata Pieczyńska
Zajrzałam do kotłów w kuchniach bydgoskich szkół. Królowały w nich zupy bez soli, kompoty bez cukru i potrawy gotowane lub duszone. Zapytałam też uczniów, czy takie jedzenie przypadnie im do gustu.

Wielu na samą myśl kręciło nosem. Nowe rozporządzeniem ministra zdrowia budzi też niepokój kucharek, które martwią się, że gdy zaczną gotować po nowemu, wielu zrezygnuje ze szkolnych obiadów, a one stracą pracę.

Jedno jest pewne - zakazy nigdy nie przynoszą dobrego skutku. Lepszy efekt dałaby edukacja uczniów i kształtowanie u nich zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. Bo czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał. I żadna zupa bez soli tego nie zmieni...

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

m
mik
Za 5 zł na jedną osobę? Bez problemu
m
myc
Spróbuj w domu ugotować obiad za 5 zł.
M
Meg
W białobłockiej podstawówce obiad w zeszłym roku kosztował już ponad 5 zł. Ile będzie teraz, aż strach pomyśleć.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski