Powodów, dla których warto jeść ryby, jest wiele. Badania potwierdzają, że ich spożycie 2-3 razy w tygodniu pozwala na zachowanie dobrej kondycji zdrowotnej. Realne spożycie ryb jest jednak dalekie od zaleceń. Ryba w polskich domach zazwyczaj spożywana jest maksymalnie raz w tygodniu, podczas wakacji nad morzem oraz na Boże Narodzenie.
A ryby to przede wszystkim dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz łatwo przyswajalnego białka. To ważny składnik budulcowy, wspomagający odporność oraz regulujący gospodarkę wodną oraz kwasowo-zasadową.
Jak pokazują statystyki, Chińczyk spożywa około 40 kilogramów ryb rocznie, Portugalczyk 60, a Norweg 50 kilogramów. Natomiast Polacy w tych statystykach wypadają bardzo słabo, w 2017 roku spożycie wynosiło zaledwie około 12 kilogramów ryb rocznie i jest to mniej niż w 2016 roku, kiedy spożycie wyniosło ponad 13 kilogramów. Tendencja malejąca spożycia ryb jest tym bardziej niepokojąca.
Ryby posiadają wiele cennych właściwości, dzięki którym możliwe jest zachowanie zdrowia. - To przede wszystkim bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie Omega-3. Udowodniono, że spożywanie ryb dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca, ponieważ kwasy te zmniejszają ciśnienie krwi, hamują agregacje płytek krwi, a co za tym idzie - zapobiegają powstawaniu skrzepów i tym samym zawałów serca - podkreśla Olga Chaińska.
Które ryby mają najwięcej kwasów Omega-3? Zobacz koniecznie!
Kwasy tłuszczowe Omega-3 wpływają także na stan skóry, wygładzają ją, a witaminy A i E zawarte w rybach poprawiają jej wygląd i opóźniają procesy starzenia się. Kwasy Omega-3 korzystnie wpływają też na siatkówkę oka i zapobiegają chorobom oczu. Wykazują także duże znaczenie w zapobieganiu powstawania nowotworów, hamując rozwój komórek nowotworowych, między innymi prostaty, jelita grubego, płuc i piersi.
Ryby to także dobre źródło wapnia, doskonały zamiennik dla osób nietolerujących mleka i jego przetworów.
Skoro są tak dobre dla naszego zdrowia, dlaczego rzadko po nie sięgamy? Wśród przyczyn prawdopodobnie znajduje się cena ryb, która jest wyższa od mięsa, dlatego chętniej to właśnie mięso spożywamy. Inną przyczyną może być stosunkowo trudny dostęp do ryb świeżych.
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Jakie ryby wybierać?
Spożycie ryb zmniejsza ryzyko rozwoju raka. Udowodnili to naukowcy
Jak przyrządzać ryby?
Aby były najzdrowsze, ryby dobrze jest gotować lub piec. Dobrze komponują się z dodatkiem cytryny i świeżych ziół, na przykład tymianku, rozmarynu, estragonu, koperku. Teraz w okresie letnim warto też rybę grillować.
Olga Chaińska poleca lekką sałatkę z łososiem. Wystarczy dodać do niego - może być świeży bądź wędzony - mix sałat, pomidorki koktajlowe, awokado i pestki granatu.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Dlaczego ryby powinny znaleźć się w naszej diecie?
(Źródło:Agencja TVN
Dostawca: x-news)
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
