1 z 10
Przewijaj galerię w dół

fot. 123RF
Które ryby mają najwięcej kwasów Omega-3? Zobacz koniecznie!
Ze względu na zawartość tłuszczu ryby można podzielić na ryby chude - zawartość tłuszczu nie przekracza 5% (np. dorsz, okoń, sandacz, szczupak) i ryby tłuste - zawierają od 9 do 20% tłuszczu (np. łosoś, makrela, śledź, tuńczyk). Nie należy jednak bać się tłuszczu zawartego w rybach, a wręcz przeciwnie, ponieważ tłuszcze te to przede wszystkim korzystne dla naszego zdrowia przeciwzapalne kwasy omega-3.
Zawartość kwasów w poszczególnych rybach (ilość gramów w 100 gramach produktu) przedstawiamy na kolejnych slajdach.>>>
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Jedz zdrowo z Olgą Chaińską. Ryby w diecie. Dlaczego warto je jeść i jak wybierać?
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Dlaczego ryby powinny znaleźć się w naszej diecie?
(Źródło:Agencja TVN
Dostawca: x-news)
2 z 10

fot. 123RF
dorsz 0,1 grama
3 z 10

fot. 123RF
halibut 0,4 grama
4 z 10

fot. 123RF