https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jabłko. Ten owoc to samo zdrowie

Jacek Smarz
Z Magdaleną Paczkowską, technologiem żywienia z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, rozmawia Mariola Lorenczewska.

Dlaczego warto jeść jabłka?
Są one bardzo cennym owocem ze względu na swoje walory smakowe i wartość odżywczą. Dostarczają organizmowi witaminę C, potas, błonnik... Najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się pod skórką, dlatego trzeba jeść jabłka surowe. Pamiętajmy o ich dokładnym umyciu przed jedzeniem. Temperatura działa niszcząco na witaminy i zmniejsza się ich zawartość po obróbce termicznej.

Skąd bierze się smak jabłka?
Swój smak jabłka zawdzięczają kwasom owocowym: jabłkowemu i cytrynowemu, i cukrom, które są łatwo przyswajalne. Ich wartość odżywcza zależy od odmiany.

Komu można te owoce polecić szczególnie?
W skórce jabłka znajdują się duże ilości błonnika, który oczyszcza organizm z trujących substancji, dlatego są szczególnie polecane palaczom papierosów. Błonnik wymiecie z organizmu niestrawione resztki pożywienia, zneutralizuje toksyczne substancje, a także zmniejszy wchłanianie cholesterolu, chroniąc organizm przed zawałem i miażdżycą. Do ich korzystnego wpływu zalicza się też regulację perystaltyki jelit i zapobieganie zaparciom. Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Gotowane i rozdrobnione jabłka leczą biegunkę u dzieci oraz niestrawność, choroby wrzodowe u dorosłych.

Pomagają schudnąć czy są kaloryczne?
Owoce te są niskokaloryczne - 100 gramów jabłek dostarcza ok. 47 kcal. Są sycące, dlatego też zalecane przy odchudzaniu. Zawierają węglowodany, w 100 g zawiera ich 12,1 g. Przy zdrowym odżywianiu dziennie można jeść nawet 300 gramów tego owocu, ale przy diecie odchudzającej jedynie 150 g. Większa ilość nie pozwoli nam schudnąć. Te zdrowe owoce nie tylko pomagają nam schudnąć, ale też ułatwiają przyswajanie wapnia. Dzięki temu pierwiastkowi mamy ładniejsze i mocniejsze paznokcie, włosy i zęby. Twarde jabłka, to dobre ćwiczenie dla naszych dziąseł, które dzięki gryzieniu, wzmacniają się. Warto pamiętać, że po umyciu zębów nie należy jeść jabłek, gdyż cukier w nich zawarty sprzyja próchnicy.

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

P
Poldek
Pani dietetyk zapomniała powiedzieć,że jabłka szkodzą cukrzykom.
M
MaKa
Gdyby Ruski nie wzięli agrestu, to pisalibyście o pysznym agreście. Ludzie jedzą jabłka i nie mają ochoty jeść ich więcej, przecież nie zastąpią chleba i ziemniaków na siłę tym owocem.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski