Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jabłko. Ten owoc to samo zdrowie

Mariola Lorenczewska
Mariola Lorenczewska
Jacek Smarz
Z Magdaleną Paczkowską, technologiem żywienia z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, rozmawia Mariola Lorenczewska.

Dlaczego warto jeść jabłka?
Są one bardzo cennym owocem ze względu na swoje walory smakowe i wartość odżywczą. Dostarczają organizmowi witaminę C, potas, błonnik... Najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się pod skórką, dlatego trzeba jeść jabłka surowe. Pamiętajmy o ich dokładnym umyciu przed jedzeniem. Temperatura działa niszcząco na witaminy i zmniejsza się ich zawartość po obróbce termicznej.

Skąd bierze się smak jabłka?
Swój smak jabłka zawdzięczają kwasom owocowym: jabłkowemu i cytrynowemu, i cukrom, które są łatwo przyswajalne. Ich wartość odżywcza zależy od odmiany.

Komu można te owoce polecić szczególnie?
W skórce jabłka znajdują się duże ilości błonnika, który oczyszcza organizm z trujących substancji, dlatego są szczególnie polecane palaczom papierosów. Błonnik wymiecie z organizmu niestrawione resztki pożywienia, zneutralizuje toksyczne substancje, a także zmniejszy wchłanianie cholesterolu, chroniąc organizm przed zawałem i miażdżycą. Do ich korzystnego wpływu zalicza się też regulację perystaltyki jelit i zapobieganie zaparciom. Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Gotowane i rozdrobnione jabłka leczą biegunkę u dzieci oraz niestrawność, choroby wrzodowe u dorosłych.

Pomagają schudnąć czy są kaloryczne?
Owoce te są niskokaloryczne - 100 gramów jabłek dostarcza ok. 47 kcal. Są sycące, dlatego też zalecane przy odchudzaniu. Zawierają węglowodany, w 100 g zawiera ich 12,1 g. Przy zdrowym odżywianiu dziennie można jeść nawet 300 gramów tego owocu, ale przy diecie odchudzającej jedynie 150 g. Większa ilość nie pozwoli nam schudnąć. Te zdrowe owoce nie tylko pomagają nam schudnąć, ale też ułatwiają przyswajanie wapnia. Dzięki temu pierwiastkowi mamy ładniejsze i mocniejsze paznokcie, włosy i zęby. Twarde jabłka, to dobre ćwiczenie dla naszych dziąseł, które dzięki gryzieniu, wzmacniają się. Warto pamiętać, że po umyciu zębów nie należy jeść jabłek, gdyż cukier w nich zawarty sprzyja próchnicy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!