W skrócie
Żur to jedna z najstarszych i najpopularniejszych polskich zup, na całym świecie kojarzona właśnie z naszym krajem. Podstawę tego tradycyjnego dania stanowi zakwas chlebowy, który powstaje najczęściej z żytniej maki. To właśnie on odpowiada za charakterystyczny, kwaśny smak zupy. Żurek można, a nawet warto jeść przez cały rok – zwłaszcza w chłodniejszych miesiącach, ponieważ doskonale syci i rozgrzewa. Najczęściej jednak podajemy go na Wielkanoc. Warto bowiem wiedzieć, że postny żur był ubogą, codzienną zupą, a tylko od święta okraszano go boczkiem i kiełbasą, a także dodawano jajka. Przepis na żurek w chlebie, który chcę ci dzisiaj zaproponować jest właśnie odświętny. Będzie pięknie wyglądał na wielkanocnym stole.
Żurek – przepis na tradycyjną zupę wielkanocną w chlebie
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 500 ml zakwasu na żurek,100
- 2 l bulionu (drobiowego lub warzywnego),
- 4 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- ¼ selera,
- 100 ml śmietanki UHT Łaciata 30%,
- 400 g surowej białej kiełbasy,
- 100 g wędzonego boczku,
- 2 łyżki chrzanu,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 4 jajka na twardo,
- 4 gotowe chlebki do żurku,
- sól, pieprz.
Polecam także: Zachwycająca sałatka mimoza na Wielkanoc
Jak zrobić wielkanocny żurek w chlebie?
- Zaczęłam od umycia i obrania marchewki, pietruszki oraz selera, które pokroiłam w drobną kostkę.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w nieco większą kostkę.
- Warzywa umieściłam w garnku i zalałam bulionem. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Całość gotowałam na średnim ogniu, aż warzywa zmiękły.
- Gdy warzywa się gotowały, pokroiłam boczek w drobną kostkę i podsmażyłam na oleju.
- Do zrumienionego boczku dodałam posiekaną cebulę i smażyłam, aż się zeszkliła.
- Białą kiełbasę pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na patelnię do boczku z cebulą.
- Smażyłam całość kilka minut, a pod koniec dodałam jeszcze posiekany czosnek.
- Zawartość patelni przełożyłam do gotującego się wywaru warzywnego. Wymieszałam i gotowałam jeszcze ok. 5 minut.
- Następnie dodałam do zupy zakwas na żur i dokładnie wszystko wymieszałam. Zagotowałam żurek, po czym zdjęłam z ognia.
- Po 10 minutach dodałam do zupy śmietankę, chrzan i doprawiłam solą oraz pieprzem.
- Gotowy żurek wlałam do wydrążonych chlebków. Do każdej porcji włożyłam przekrojone jajko na twardo.
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w Kuchni