Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sprawdzony przepis na pyszną rybę po grecku. Jak odpowiednio smażyć i jakie warzywa dodać?

Michał Sierek
Michał Sierek
To jedno z dań, które w wielu domach uważane jest za tradycyjne podczas wigilijnej kolacji. Sprawdź, jak przygotować pyszną rybę po grecku
To jedno z dań, które w wielu domach uważane jest za tradycyjne podczas wigilijnej kolacji. Sprawdź, jak przygotować pyszną rybę po grecku Archiwum
Poniżej znajdziesz przepis na pyszną rybę po grecku, którą wykonasz szybko i w bardzo prosty sposób. Ryba po grecku to jedna z tych potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym i świątecznym stole. Danie będzie doskonale smakowało zarówno na ciepło jak i schłodzone. Z tego artykułu dowiesz się również jakich błędów unikać podczas smażenia ryb, by były pyszne i mniej kaloryczne.

Zobacz wideo: Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 ODC. 42 - Gęsina - Ostromecko

od 16 lat

Do ryby po grecku najlepiej nadadzą się dorsz, morszczuk, mintaj, miruna albo tilapia. Do przygotowania samej ryby będziesz potrzebować...

Przepis na rybę po grecku - oto składniki

  • 800 g filetów z ryby (jeśli kupujemy świeżą). 1 kg (lub nieco więcej) - jeśli kupujemy mrożoną z 15-20 proc. glazury
  • Mąka
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano

Najlepiej, by ryba roztopiła się w normalny sposób - w temperaturze pokojowej. Nie wkładaj zamrożonej ryby pod ciepłą wodę, nie odrywaj kawałków lodu, bo zniszczysz filety, będzie się je gorzej smażyło i będą brzydko wyglądać.

Poniżej składniki, które będą potrzebne do przygotowania duszonych warzyw, którymi przykryjemy rybę w naczyniu:

  • Marchew - 500 g
  • Pietruszka (korzeń) - 250 g
  • Dwie małe, albo jedna duża cebula
  • Seler - 100 g
  • Mały por (tylko biała część)
  • Przecier pomidorowy (ok. 4-5 łyżek)
  • Przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, liść laurowy, ziele angielskie (2-3 ziarna), łyżeczka cukru, bazylia
  • Olej

Przepis na rybę po grecku - taki jest sposób przygotowania

Jeśli kupiłeś zamrożone filety zacznij je rozmrażać. Najlepiej, by ryba roztopiła się w normalny sposób - w temperaturze pokojowej. Nie wkładaj zamrożonej ryby pod ciepłą wodę, nie odrywaj kawałków lodu, bo zniszczysz filety, będzie się je gorzej smażyło i będą brzydko wyglądać.

Czas na przygotowanie warzyw. Marchew, pietruszkę i seler należy zetrzeć na grubych oczkach. Potarte warzywa włóż do garnka, zalej niewielką ilością wody i posól. Zacznij je gotować - uchyl pokrywkę. W czasie gotowania dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez około 15 minut.

Rozgrzej patelnię z olejem i włóż na nią pokrojoną cebulę i por. Zeszklij i na koniec dodaj łyżkę cukru. Po chwili do pora i cebuli dodaj warzywa, które gotowałeś w garnku. Wszystko dusimy na patelni tak, by warzywa były miękkie ale nie rozlatywały się. W czasie duszenia dodajemy do smaku przyprawy: pieprz, sól, czerwoną paprykę i bazylię. Pod sam koniec 4-5 łyżek przecieru pomidorowego. Po wymieszaniu - posmakuj. Ilość pieprzu, soli i przecieru to już kwestia gustu. Jeśli warzywa są zbyt kwaśne, dodaj nieco cukru. Uważaj, by nie przesolić - w potrawie znajdzie się jeszcze ryba, którą przyprawisz przed smażeniem. Możesz się nią zająć, gdy będziesz dusił warzywa.

  • Wskazówka: Zwróć uwagę, by wywar, w którym dusiłeś warzywa nie był zbyt rzadki. Jeśli na patelni nadal jest nadmiar wody - odparuj ją, lub zagęść.

Ryba po grecku - przepis. Smażymy filety

Jeśli filet jest rozmrożony, wyłóż go na papier ręcznikowy i delikatnie wyciśnij wodę. Filety kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy z obu stron w pieprzu, soli i oregano (przyprawić należy trochę wcześniej - nie bezpośrednio przed smażeniem).

Następnie obtaczamy rybę w mące i zaczynamy smażenie. Pamiętaj, by dobrze rozgrzać olej. Jeśli położysz rybę za wcześnie, "napije" się tłuszczu, będzie bardziej kaloryczna i mniej smaczna. Smażymy rybę na złoty kolor i odkładamy na papier ręcznikowy, by zebrać nadmiar tłuszczu.

Układamy rybę do naczynia

Wybieramy odpowiednie naczynie, na samo dno układamy usmażone filety. Na nie wykładamy ciepłe duszone warzywa. Do dekoracji możesz użyć plasterków cytryny, pietruszkę, albo krążki czerwonej cebuli. Danie będzie smakowało zarówno podane na ciepło, jak i schłodzone (zdaniem wielu ryba po grecku smakuje jednak lepiej właśnie serwowana następnego dnia, gdy nabierze smaku w naczyniu).

POLECAMY

Zakupy w listopadzie 2022 roku były droższe średnio o 25,8% w porównaniu z analogicznym okresem 2021 roku. Tak wynika z badania, w którym uwzględniono ceny z prawie 41 tys. sklepów. Są towary, za które płacimy o 50 procent więcej. Sprawdź, o ile dokładnie podrożały między innymi papier toaletowy, olej, masło, warzywa, owoce czy mięso. ▶▶

Szok cenowy w sklepach. Za te produkty rok temu płaciliśmy z...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo