Niedawno w Bydgoszczy wznowiła działalność grupa Food not Bombs. - Przygotowujemy posiłki wegańskie dla potrzebujących, które wydajemy w każdą niedzielę o godz. 14 w parku Witosa przy muszli koncertowej - mówi Piotr Koczorski.
- Produkty zbieramy na rynkach i w halach targowych. To głównie owoce i warzywa. Przyrządzamy z nich smaczne dania, np. zupy warzywne, puree ziemniaczane czy risotto z makaronem. Produkty takie jak kasze, ryż czy kotlety sojowe przekazują nam też osoby prywatne. Z pieczywa, które dają nam piekarnie, robimy kanapki.
Wszystkie produkty są, oczywiście, zdatne jeszcze do spożycia i żal byłoby je marnować. To dobry sposób, by nie wyrzucać jedzenia. Żywność można nam przynosić na tzw. wydawkę w niedzielę lub skontaktować się z nami na Facebooku.
To jedna z niezwykle cennych inicjatyw, bo z najnowszego raportu Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że co trzeciemu z nas zdarza się wyrzucać jedzenie. Co ciekawe, CBOS w tegorocznych badaniach „Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności” wskazuje, że częściej robią to osoby bardziej zamożne, zajmujące wysokie stanowiska niż seniorzy lub osoby o niższym poziomie dochodów.
- Ten problem pojawia na co dzień niemal w każdym polskim domu - mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności. - Chcemy uświadomić i edukować Polaków, jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wędlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu.
16 października obchodzić będziemy Światowy Dzień Żywności. Z tej okazji w całym kraju odbędą się happeningi, warsztaty kulinarne czy zbieranie jabłek w sadach. Wydarzenia organizowane będą głównie z myślą o dzieciach i młodzieży, by zmieniać nawyki i zachęcać do ograniczania marnowania żywności.
W bydgoskich szkołach realizowanych jest wiele projektów prozdrowotnych np. „Szklanka mleka”, „Owoce i warzywa w szkole”, „5 porcji owoców, warzyw lub soku”, „Śniadanie Daje Moc”.
- Na zajęciach z wychowawcą, ale też podczas konkursów kulinarnych i festynów uczymy dzieci zdrowego stylu życia i przypominamy, że nie wolno wyrzucać jedzenia. W nasze akcje angażujemy rodziców - mówi Renata Wardowska, wicedyrektor SP nr 38. - Co roku bierzemy udział w „Gotowaniu z VIP-ami” oraz organizujemy „Dzień zdrowego życia”, podczas którego uczniowie przygotowują sałatki i surówki.