FRYMARK bydgoski to cykliczny targ produktów żywnościowych, ekologicznych, od rolników i regionalnych połączony ze sprzedażą rękodzieła. Organizatorzy zapraszają w każdą niedzielę (z wyjątkiem świąt). Spotkania trwają już od ponad 10 lat!
Uczta dla kubków smakowych
Na Frymarku można znaleźć pyszne jedzenie i wyjątkowe rękodzieło, m.in.: pieczywo, wędliny, soki i przetwory, sery z mleka krowiego i koziego, warzywa i owoce, domowe wypieki, jaja ekologiczne, oleje i oliwy, niebanalne rękodzieło, kosmetyki naturalne i wiele innych.
Wiele wyrobów jest w duchu eko, pod różne diety, jest coś dla wegan. Można także skorzystać z licznych degustacji, pobawić się smakiem, odkryć nowe produkty i upodobania swoich kubków smakowych oraz zrobić zakupy.
Różne koleje losu
Od grudnia 2013 r. do końca 2014 r. miejscem spotkań był MÓZG, popularny bydgoski klub. Od 2015 do września 2018 r. jarmark odbywał się w Kamienicy12 przy ulicy Poznańskiej 12. W październiku 2018 r. przeprowadził się na Gdańską 8, na plac przed Bydgoskie Centrum Finansowe, obok Muzeum Wyczółkowskiego.
Pod koniec kwietnia 2024 r. informowaliśmy, że pomysłodawcy i twórcy Frymarku poszukują lokalu, bo w BCF zmienił się właściciel oraz warunki najmu. Ostatni raz odbył się on przy ul. Gdańskiej 8 w ostatnią niedzielę czerwca.
W lipcu ub.r. ogłoszono, że jarmark przenosi się do jednego z budynków należących do Bydgoskiej Spółdzielni Spożywców. Właśnie w lecie po raz pierwszy w dawnym magazynie meblowym za Rywalem odbył się Frymark.
Słoneczko zwabiło bydgoszczan
W ostatniej edycji ponownie wystawiło się blisko 40 handlowców. Na stoiskach, obok tradycyjnych towarów, można było dostrzec także pierwsze oznaki wiosny, m.in. świeże owoce i warzywa, nowe miody czy świeżutkie wędliny.
Słoneczna aura (choć za ciepło nie było) sprawiła, że część wystawców wyszła już na zewnątrz, a odwiedzających i kupujących było dużo więcej niż w typowo jesiennych czy zimowych miesiącach.
