W piątkowym Magazynie "Expressu Bydgoskiego"... [zapowiedź]

W piątkowym Magazynie "Expressu Bydgoskiego"... [zapowiedź]

red

Express Bydgoski

Aktualizacja:

Express Bydgoski

W piątkowym Magazynie "Expressu Bydgoskiego"... [zapowiedź]
Jak w każdy piątek w "Expressie Bydgoskim" - Magazyn. Najlepsze reportaże, wywiady. Tematy ważne dla naszego miasta, regionu - i nie tylko. Zobaczcie, co przygotowaliśmy w tym tygodniu. [Magazyn "Expressu", 9 listopada 2018].
W piątkowym Magazynie "Expressu Bydgoskiego"... [zapowiedź]
Mandacik, holowanko i… pensja strażnika rośnie... Ujawniamy kto i za jakie zasługi otrzymuje premie, nagrody, najlepsze grafiki służby oraz wolne dni na żądanie od komendanta straży miejskiej w Bydgoszczy. Obejrzyj zapowiedź wideo.



Zapraszamy do czytania od rana w piątek. E-wydanie znajdziesz na www.plus.expressbydgoski.pl

CO JESZCZE W NAJNOWSZYM WYDANIU MAGAZYNU?

Sto lat temu na Pomorzu Kujawach


11 listopada "wybuchła" Polska, po ponad 120-letniej niewoli kraj odzyskiwał wolność. Ale nie cały kraj. W Bydgoszczy i Toruniu rządzili jeszcze Niemcy a na Polskę trzeba było jeszcze poczekać ponad rok. Ale i u nas działy się rzeczy wyjątkowe, wcześniej niespotykane a co ciekawe - polskiej organizacje nawoływały, by się do tych wydarzeń absolutnie... nie mieszać.

Już wiem jak niewesołe bywa życie staruszka


Na początku było nawet dość wesoło. Współpracownicy naszego gospodarza zakuwali Irminę Marcinkiewicz z toruńskiej agencji reklamowej MSU Publishing i mnie w kolejne elementy kostiumu usztywniającego stawy i obciążającego kończyny, upodabniając nas do przybyszy z Matplanety.

- Kombinezon jest stworzony po to, aby dawać niepowtarzalne odczucie empatii – mówi dr hab. Rafał Moczkodan filolog z UMK, a poza tym współtwórca działającej przy toruńskiej uczelni firmy Idea Spin, która w swojej działalności m.in. realizuje program „Poczuj, co czują inni” pozwalający zrozumieć problemy osób z niepełnosprawnościami. - Pozwala doświadczyć przeżyć coś, co jest dla nas obce, czego możemy się domyślać, ale bez kombinezonu pozostaje jedynie w obszarze wyobrażeń.
Później jednak przestaje być zabawnie. Dostaliśmy specjalne gogle symulujące jaskrę i słuchawki ograniczające słuch.

Uciekli przed wojną z Donbasu. Nowe życie znaleźli u nas


Gdy weźmiesz chinkale do ust, najpierw poczujesz delikatne ciasto. W nos uderzy cię aromat mięsa, czosnku, cebuli i kolendry. Potem podniebienie zaleje ciepły bulion. I wtedy dopiera zacznie się kulinarna przygoda! Farsz tych ręcznie lepionych przez Bogoslawskich pierożków gruzińskich to czysta poezja.

- Zawsze warto popróbować czegoś nowego - uśmiecha się do gości Władysław Bogoslawski, z satysfakcją wypatrujący reakcji na pierwsze kęsy chinkale. - A mamy jeszcze pielmieni, manty na parze, ruskie... Mamy prawdziwą solankę, charczo, szurpę. Jeszcze kilka lat temu wszystkie te cuda można było smakować na wschodzie Ukrainy. Potem przyszła wojna. Pamiętają strach, rozpacz, skłócone rodziny, ostrzelany autobus w którym przeżyła tylko jedna osoba. Dziś swój smakowity interes prowadzą w toruńskim Kaszczorku.

Czego mogą nas nauczyć pszczelarze z dalekiej Azji?


Rozmawiamy o azjatyckim pszczelarstwie z dr Rafałem Beszterdą, etnologiem, podróżnikiem, kierownikiem pracowni Studiów Azjatyckich (Laboratory of Asian Studies) w Katedrze Etnologii i Antropologii Kulturowej UMK. Jak wygląda pszczelarstwo w Indiach i Indonezji. Jakie są różnice? Czy miody tam pozyskane mają podobne właściwości do europejskich? Czy można je u nas dostać? Jaka jest kondycja pszczół w Azji? Czego mogą się nauczyć nasi pszczelarze od tych z Azji, a czego nasi mogą ich nauczyć? Czym jest kultura pszczelarstwa w Azji? Pytań jest mnóstwo a odpowiedzi nie zawsze są słodkie.

Czytaj treści premium w Expressie Bydgoskim Plus

Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

Komentarze

Dodajesz komentarz jako: Gość

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

Liczba znaków do wpisania:

zaloguj się

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

Wideo