https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Trzy szybkie sosy do sałatek – bez majonezu, oleju i oliwy. Są zdrowe, sycące i pełne białka! [14.05.25]

Sosy podbijają smak sałatek i sprawiają, że są one bardziej sycące.
Sosy podbijają smak sałatek i sprawiają, że są one bardziej sycące. pixabay
Przygotowanie zdrowego sosu do sałatki często stanowi spore wyzwanie. Większość bazuje na oleju lub majonezie (w którym też jest sporo tłuszczu). Jak przygotować smaczny, pożywny sos idealnie pasujący do różnych mięs i warzyw? Wypróbuj nasze trzy sprawdzone przepisy!

Dlaczego warto dodawać sosy do sałatek?

Wiele osób nie przepada za sałatami, rukolą, czy innymi zielonymi warzywami. Uważają, że są one mdłe, bez smaku, a przy tym mało sycące. Nawet jeśli sałatka zawiera pieczonego kurczaka czy ugotowane jajka to zielenina zostaje na talerzu. Jak to zmienić? Dodawanie sosów do sałatek to świetny sposób na wzbogacenie ich smaku i tekstury, co sprawia, że stają się one bardziej apetyczne i treściwe. Ponadto, sosy mogą podkreślić naturalne walory smakowe warzyw, jajek i mięsa, dodając im głębi i aromatu. Dzięki nim każda sałatka będzie jeszcze lepsza!

Najlepsze sosy do sałatek

Najlepsze sosy do sałatek charakteryzują się zrównoważonym smakiem, który harmonijnie łączy się z pozostałymi składnikami. Ważne jest, aby unikać sosów na bazie majonezu i tłuszczu, które mogą być ciężkie i kaloryczne, a zamiast tego wybierać lżejsze, zdrowsze opcje, jednocześnie dostarczające cennych składników odżywczych. Oto nasze propozycje najlepszych sosów sałatkowych – wszystkie są niezwykle proste w przygotowaniu, a do tego sycące. Dzięki nim z pewnością zachwycisz swoich gości!

  1. Sos jogurtowo-cytrynowy – jest delikatny, lekki, o świeżym smaku. Będzie idealnym dopełnieniem sałatek do dań grilla oraz mięs.

    Składniki i przygotowanie: 3 łyżki jogurtu naturalnego wymieszaj z łyżką soku z cytryny, solą oraz pieprzem.

  2. Sos z awokado – bardzo pożywny i sycący, idealny kiedy bazą sałatki są mało treściwe składniki np. rukola, szpinak, czy rzodkiewka, jednak dobrze komponuje się też z jajkami.

    Składniki i przygotowanie: jedno dojrzałe awokado wymieszaj z 2-3 łyżkami jogurtu greckiego. Do smaku dodaj sól, pieprz i sok z cytryny lub limonki.

  3. Sos z serka wiejskiego – doskonałe źródło białka, bardzo treściwy, a przy tym ma neutralny smak – można go przyrządzić na słodko i na słono, do sałatek owocowych i warzywnych.

    Składniki i przygotowanie: cały serek wiejski blendujemy na gładką masę. W wersji słonej dodajemy ulubione zioła i przyprawy, w wersji słodkiej wrzucamy łyżeczkę miodu.

Który z tych przepisów wypróbujesz?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski