"To prestiżowe wyróżnienie jest dla nas ogromnym zaszczytem i potwierdzeniem, że w naszej kuchni króluje oryginalny śródziemnomorski smak oraz najwyższa jakość składników. Miło nam znaleźć się w gronie najlepszych restauracji w całej Polsce - dziękujemy!" - czytamy w mediach społecznościowych bydgoskiego lokalu, który został wyróżniony w kategorii kuchni śródziemnomorskiej.
To już drugie "Złote Widelce" przyznane bydgoskiej pizzerii. Wcześniej do lokalu przy ulicy Podwale trafiły w 2023 roku.
W menu Dolce Vita dominują oczywiście pizze, ale znajdziemy w nim również szeroki wybór makaronów, a także dania główne, zupy, sałatki, przystawki i desery.
Konkurs „Polska od kuchni” to prowadzona od ponad 14 lat akcja rekomendująca restauracje w całej Polsce. Lokale odwiedzają eksperci, którzy oceniają nie tylko smak serwowanych dań, ale także wiele innych czynników - klimat i wystrój miejsca czy obsługę.
Podczas tegorocznej gali wręczenia nagród Paweł Stawicki, szef kuchni bydgoskiej restauracji Scoria został uhonorowany tytułem Szef Kuchni Roku. Warto również dodać, że w Bydgoszczy są trzy restauracje, które znalazły się na liście Poland Best 100 Restaurant: Scoria (5 widelców) oraz Kuchnia Marcina Szukaja i Oliwka mieszcząca się w hotelu Słonczny Młyn (po 4 widelce).
