Smaki Kujaw i Pomorza - Sezon 4 odcinek 35:

Skala ostrości Scoville’a SHU
Skala Scoville’a (oznaczana skrótem SHU, od Scoville Hotness Unit – jednostka ostrości Scoville’a) to skala ostrości, czyli pikantności danej potrawy, głównie używana w stosunku do papryk. Określa ona ilość kapsaicyny, czyli substancji powodującej uczucie ostrości w produkcie.
Jak ostre są różne papryki?
Zamawiasz pizzę albo inne danie w restauracji, a w składzie podana jest ostra papryka, której nie znasz i nie wiesz, jak bardzo jest pikantna? Podajemy przykłady popularnych papryk i przypraw, które są stosowane w gastronomii. Sprawdź, a żadne danie cię już nie zaskoczy.
- 0 SHU - zwykła słodka papryka nie jest w ogóle ostra
- 100–500 SHU - papryka pimento
- 100–500 SHU - ziarenka pieprzu, w zależności od gatunku
- 2 500–8 000 SHU - papryka Jalapeño, meksykańskie odmiany papryki, papryka węgierska, przyprawa tabasco
- 30 000–50 000 SHU - cayenne, papryka Tabasco, papryka jagodowa
- 100 000–350 000 SHU - guntur chilli, papryka habanero, piri-piri
- 855 000–1 075 000 SHU - papryka Dorset Naga, papryka Naga Jolokia (są ok. 25 razy ostrzejsze niż papryka Tabasco)
- 1 463 700-1 641 183 SHU - papryka Trinidad Scorpion Butch T
- 1 641 183-2 480 000SHU - papryka Carolina Reaper
- 2 480 000-3 180 000SHU - papryka Dragon’s Breath
- 3 180 000-5 300 000SHU - papryka Pepper X
- 2 500 000-5 000 000 SHU - popularny gaz łzawiący używany w Stanach Zjednoczonych do samoobrony
- 15 000 000-16 000 000 SHU - czysta kapsaicyna
Podane wartości są uśrednione; faktyczne poziomy SHU różnią się w zależności od warunków uprawy, odmian rośliny oraz wielu innych czynników.
Wrażliwość na kapsaicynę i odczucie ostrego smaku różnią się u poszczególnych osób. To co dla jednego jeszcze bez problemu nadaje się do zjedzenia, dla drugiego będzie żywym ogniem w ustach i przełyku. Ale czy takie ostre jedzenie jest zdrowe?
To się dzieje z organizmem, gdy jesz pikantne potrawy
Jeśli nie ma przeciwwskazań od lekarza do spożywania takich pokarmów, warto sięgać po pikantne dania - nie tylko dla smaku, lecz także dla zdrowia! Ostre przyprawy nie są wskazane dla osób, które cierpią na schorzenia układu pokarmowego i oddechowego. Pikantne przyprawy wspomagają nawet odchudzanie! W naszej galerii dowiesz się więcej:
To się dzieje z organizmem, gdy jesz ostre jedzenie:
źródło: pl.wikipedia.org/, apteline.pl/