
Papryczki chili, tabasco, pieprz cayenne, a może papryczki Jalapeño? Pikantne potrawy mają wielu zwolenników.
Zastanawiasz się, czy ostre jedzenie jest zdrowe? Sprawdź, jak działa na organizm spożywanie pikantnych potraw. Szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.

Zawarta w papryczkach chili kapsaicyna wzmacnia odporność.

Ostre przyprawy - pieprz, papryka - korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu sercowo naczyniowego. Poprawiają krążenie i obniżają ryzyko zawałów serca. Kapsaicyna zawarta w papryczkach chilli ma wpływ na obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL.

Kapsaicyna poprawia metabolizm i przyspiesza trawienie, przyspiesza pracę serca i pobudza wydzielania ciepła. Dzięki temu tłuszcze spalane są efektywniej. Zdaniem specjalistów potrawy z dodatkiem chili wpływają na wzrost zużycia energii i tlenu aż o 30 proc. Takie tempo metabolizmu utrzymuje się nawet godzinę po posiłku.