Koperek najprościej mówiąc to roślina jednoroczna należąca do rodziny selerowatych. Ma smukłe łodygi a liście pierzaste. Kwiaty są żółte i rozwijają się w baldachy. Koperek jest niepozorną, często dziko rosnącą rośliną, która łatwo się rozsiewa. Jest też niedrogi i zmienia smak wielu potraw. Idealnie nadaje się do ziemniaków, sosów, zup czy dań z mięsem.
- Przeczytaj: Skutki jedzenia natki pietruszki - lista reakcji po jedzeniu pietruszki. To dzieje się z organizmem gdy ją jemy
Koperek okazuje się być bombom witaminową. Znajdziemy w nim też magnez, żelazo, fosfor, potas. W składzie znajdziemy również przeciwutleniacze (takiej jak: anetol, kwercetyna i limonen).
Koperek jest rośliną o udowodnionym działaniu wiatropędnym, rozkurczowym, przeciwwymiotnym, przeciwgrzybiczym, odkażającym, uspakajającym i wykrztuśnym. Powinniśmy na stałe włączyć ją do swojej diety także dzięki innym właściwością. Zobaczcie jakim.
Takie są zalety jedzenia koperku
W galerii poniżej zobaczcie, co się dzieje z naszym organizmem, gdy jemy koperek. Warto go dodawać do potraw: