Owoce powodują uczucie sytości przy dostarczeniu organizmowi stosunkowo niewielkiej ilości kalorii, mogą być bardzo smacznym i zdrowym zamiennikiem słodyczy. Są polecane przez dietetyków osobom, które próbują utrzymać wagę, lub starają się schudnąć.
Powody, dla których warto spożywać owoce moglibyśmy wymieniać bardzo długo. Napiszemy w skrócie, że są źródłem witamin oraz błonnika, dobrze wpływają na rozwój młodych osób. Owoce urozmaicają dietę, powodują, że dania są smaczniejsze, a duża zawartość wody pozwala odpowiednio nawodnić organizm.
Owoce a dieta. Które powinniśmy jeść z umiarem?
Osoby odchudzające się, albo takie, które nie chcą przytyć, muszą jednak uważać na część owoców, które są wysokokaloryczne. Najwięcej kalorii będą miały oczywiście owoce suszone, ale nie tylko. Które owoce powinniśmy jeść rozważnie, by nie przytyć?
To między innymi banany. Jeśli nie chcesz przytyć, musisz jeść je rozważnie. Banany to jedne z najbardziej kalorycznych owoców - około 100 kcal na 100 g (w zależności od gatunku). Istotną sprawą jest również stopień dojrzałości owocu. W przypadku bananów te bardziej dojrzałe mają wyższą zawartość cukrów prostych (są szybciej przyswajalne i wchłanialne) - mają więc wyższy indeks glikemiczny. Banany są doskonałym źródłem potasu, dadzą też niezłego "kopa", gdy potrzebujemy energii. Do pozostałych owoców z wyższą zawartością kalorii zalicza się m.in.
- awokado
- mango
- winogrono
- daktyle
Owoce, które mają najmniej kalorii
Jeśli masz ochotę na nieco większą porcję owoców, a dbasz o wagę, powyższe owoce powinieneś jeść rozważnie. Na nieco więcej możemy sobie pozwolić w przypadku owoców o niższej zawartości kalorii. Wśród nich jest między innymi nasze rodzime jabłko. 100 g jabłka dostarczy nam zaledwie 52 kcal. W takiej ilości tego owocu znajdziemy 10,1 g węglowodanów. Jakie jeszcze owoce charakteryzują się niską zawartością kalorii? Sprawdź w naszej galerii:
