Chociaż sałatki wigilijne nie stanowią dania głównego podczas świąt Bożego Narodzenia, to chyba nikt nie wyobraża sobie, by podczas Wigilii mogło ich zabraknąć. Pomimo że przygotowanie sałatki jest dosyć proste i mało czasochłonne, to jednak wielu z nas zastanawia się, jaką sałatkę na Wigilię zrobić, by zaskoczyć gości.
Przede wszystkim, nasza wigilijna sałatka powinna być w miarę możliwości lekkostrawna. Podczas świąt Bożego Narodzenia na stole będzie wiele innych dań, dzięki którym najemy się do syta. Warto zatem przygotować sałatkę, która będzie idealnym dopełnieniem pozostałych potraw.
Poniżej przedstawiamy przepisy na wigilijne sałatki, które będą pozbawione mięsa i kiełbas. Zobaczcie kilka sprawdzonych przepisów na wigilijne sałatki, które z pewnością wszystkim zasmakują.
Sałatka jarzynowa - przepis:
Najbardziej popularną sałatką na Wigilię jest sałatka jarzynowa. Podczas świąt Bożego Narodzenia gości w większości polskich domów. Oczywiście w zależności od regionu oraz naszych osobistych preferencji, jej smak może się nieco różnić. Niektórzy do sałatki jarzynowej dodają np. kiełbasę, a część osób zamiast majonezu używa musztardy. My jednak przedstawimy domowy i sprawdzony przepis na tradycyjną wigilijną sałatkę jarzynową.
Składniki (6-8 porcji):
- 3 średnie ziemniaki
- 4 duże marchewki
- 2 cieńsze pietruszki
- korzeń selera
- 4 duże ogórki kiszone
- 2 szczypiorki
- 1 małe jabłko
- puszka groszku konserwowego
- 4 średnie jajka
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

Sałatki jarzynowa - przygotowanie:
Na początku powinniśmy umyć wszystkie warzywa. Nie obieramy ich ze skórki. Umieszczamy je w garnku i gotujemy przez ok. 30 minut aż będą miękkie. Teraz wyjmujemy je z garnka i odkładamy do przestudzenia. Następnie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo, a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek siekamy na małe kawałki. Ogórki kiszone kroimy w niedużą kostkę, natomiast jabłko obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i i kroimy w drobne kawałki. Groszek konserwowy odcedzamy i wsypujemy do garnka razem z resztą składników.
- Przepis na wigilijne uszka. Zobacz, jak zrobić uszka z grzybami. Oto prosty przepis
- Przepis na wigilijny makowiec Magdy Gessler. Jak zrobić domowy makowiec?
- Przepisy na ciasta wigilijne. Domowe przepisy na sernik, makowiec i piernik
- Zupa grzybowa wigilijna. Najlepszy przepis na zupę grzybową wigilijną
- Domowy przepis na wigilijny bigos. Prosty przepis na bigos wg Magdy Gessler
Dodajemy cztery łyżki majonezu oraz taką samą ilość jogurtu naturalnego i całość musimy dobrze wymieszać. Dodajemy pół płaskiej łyżeczki soli i odrobinę pieprzu i jeszcze raz wszystko mieszamy. W razie potrzeby, sałatkę można jeszcze doprawić. Nasza wigilijna sałatka jest już gotowa. Teraz najlepiej włożyć ją do lodówki i po ok. dwóch godzinach można ją śmiało jeść. Smacznego!
Sałatka jarzynowa - przepis Magdy Gessler
Przepis na wigilijną sałatkę
Doskonałym pomysłem na wigilijną sałatkę może być czerwona kapusta po szwedzku z jabłkami. Sałatka ta jest bardzo popularna w Szwecji i jest jedną z potraw przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia w tym kraju. Danie jest słodko-kwaśne, wyraźnie wyczuwalne są w nim przyprawy korzenne.
Składniki (4-6 porcji):
- 1 kg czerwonej kapusty
- 1 biała lub czerwona cebula
- 4 kwaśne jabłka
- 8 goździków
- 5 małych ziarenek ziela angielskiego
- 1-2 łyżki syropu klonowego lub daktylowego
- 1 szklanka tłoczonego soku z czarnej porzeczki lub jabłkowego
- 3 łyżki octu jabłkowego, octu z czerwonego wina albo soku z cytryny
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie czerwonej kapusty po szwedzku jest bardzo proste. Kapustę tniemy na mniejsze kawałki i odcinamy białą, twardą część. Resztę kapusty tniemy na cienkie paski. Teraz obieramy jabłka, wydrążamy gniazdo z nasionami i kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w paski.
Do dużego garnka wlewamy olej, podgrzewamy i wrzucamy wszystkie składniki (pokrojone warzywa i przyprawy), a także wlewamy ocet. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez minimum godzinę. Pamiętajmy, by od czasu do czasu przemieszać wszystko dokładnie. W razie potrzeby, można ją nieco doprawić. Kapustę czerwoną po szwedzku podajmy na ciepło.
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
Naszą kolejną propozycją na wigilijne danie jest lekka sałatka z tuńczykiem i kukurydzą. Na początek myjemy wszystkie warzywa, które wykorzystamy w naszej sałatce.
Składniki (6-8 porcji):
- tuńczyk z puszki w sosie własnym (ok. 300 g)
- kukurydza z puszki
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- mała czerwona papryka
- 300 g ogórków: małosolne, konserwowe i świeże
- garść koperku
- 5 łyżek oliwy
- po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu

Gotujemy jajka na twardo, a następnie odkładamy je do przestudzenia. Następnie odcinamy końcówki od ogórków i kroimy je w małą kostkę.
Z papryki usuwamy gniazdo z nasionami i kroimy ją w kostkę. Garść kopru drobno siekamy. Teraz wszystkie składniki wrzucamy do garnka i dobrze mieszamy. Dodajemy odcedzoną kukurydzę z puszki, wlewamy olej i przyprawiamy solą i pieprzem i jeszcze raz dokładnie mieszamy całość.
Na koniec wyciągamy tuńczyka z puszki, odcedzamy zalewę i dodajemy kawałki tuńczyka do naszej sałatki. Teraz dodajemy jeszcze przekrojone na pół ugotowane jajka i sałatka jest już gotowa.
Zobacz, jak przygotować sałatkę z tuńczykiem i kukurydzą
