Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 3 odc. 31
Jak zrobić uszka wigilijne?
Uszka są zazwyczaj dodawane jako dodatek do zup, m.in. barszczu, rzadziej do zupy pomidorowej. W Polsce są tradycyjnym wigilijnym daniem, podawanym wraz z barszczem czerwonym. Zobacz, jak przygotować pyszne uszka wigilijne, które zachwycą wszystkich domowników.
Podstawą smacznych uszek jest ciasto, które powinno być miękkie i elastyczne. Nasze ciasto powinno się dobrze kleić i być w miarę cienkie. Przedstawiamy przepis na tradycyjne uszka wigilijne.
Przepis na uszka wigilijne
Przed rozpoczęciem pracy powinniśmy przygotować sobie wszystkie niezbędne składniki do przygotowania naszych uszek. Na początek grzyby umieszczamy w większym naczyniu i zalewamy dwiema szklankami zimnej wody. Naczynie przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w suche i chłodne miejsce na ok. godzinę.
Teraz zaczniemy wyrabiać ciasto, a następnie zrobimy farsz. Z podanego przez nas przepisu wyjdzie ok. 100 uszek. Zabieramy się do pracy!
Składniki na ciasto na uszka:
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 170 ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
Składniki na farsz do uszek:
- 60 g suszonych grzybów - np. borowiki i podgrzybki
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 1 żółtko jajka
- 1 płaska łyżka bułki tartej
- przyprawy: 1/4 płaskiej łyżeczki soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu
Jak zrobić ciasto na uszka?
Do miski przesiewamy 320 gramów mąki. Dodajemy 1/3 płaskiej łyżeczki soli oraz dwie łyżki oleju. Następnie wlewamy 170 ml gorącej wody i zaczynamy ręcznie wyrabiać ciasto. Po chwili możemy użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być delikatne i elastyczne. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy je na bok na ok. 60 minut.
Farsz na uszka wigilijne - przepis krok po kroku
Podczas, gdy nasze ciasto odpoczywa, możemy zabrać się za przygotowanie farszu. Jeśli grzyby są już wystarczająco długo wymoczone, przekładamy je wraz z wodą do małego garnuszka i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut na najmniejszym ogniu.
Wodę z moczenia grzybów możemy przelać do małego garnuszka, ponieważ przyda nam się do bigosu lub barszczu.
Odsączone grzyby kroimy w cienkie paseczki, a potem siekamy na jeszcze drobniejsze kawałki. Teraz obieramy cebulę, a następnie ją szatkujemy. Na rozgraną patelnię wylewany trzy łyżki oleju i dodajemy cebulę, którą podsmażamy na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Teraz dodajemy drobno posiekane grzyby, 1/4 płaskiej łyżeczki soli oraz pół płaskiej łyżeczki pieprzu i całość podsmażamy przez kolejne 5 minut. Od czasu do czasu możemy wszystko przemieszać.
Farsz na uszka mamy już prawie gotowy. Teraz zawartość patelni przekładamy do miski. Po przestudzeniu, dodajemy jedno żółtko surowego jajka oraz płaską łyżkę bułki tartej. Całość musimy dokładnie wymieszać.
Sprawdzony przepis na uszka wigilijne
Teraz na stolnicę wysypujemy trochę mąki. Ciasto dzielimy na trzy części - jedną kładziemy na stolnicę i formujemy z niej kulę, którą będziemy rozwałkowywać. Pozostałe dwie części przykrywamy lekko wilgotną ściereczką. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy na stolnicy, a następnie wycinamy z niego małe kwadraciki lub kółeczka.
Na środek każdego placuszka nakładamy małą łyżeczkę farszu. Uszka składamy na pół, a następnie sklejamy boki i gotowe! Nasze uszka możemy układać na desce lub tacce. Wrzucamy je do dużego garnka z osoloną, gotującą się wodą. Należy pilnować, aby woda nie gotowała się zbyt mocno. Po chwili uszka będą wypływały na powierzchnię. Należy je wyjąć maksymalnie po dwóch minutach od wypłynięcia. Podczas wyciągania uszek z garnka, odsączamy nadmiar wody.
Uszka są gotowe i możemy je teraz podać do barszczu.
Cały przepis na wigilijne uszka znajdziecie TUTAJ
- Przepis na wigilijny makowiec Magdy Gessler. Jak zrobić domowy makowiec?
- Sałatka wigilijna - najlepsze przepisy. Zobacz, jak szybko zrobić sałatkę wigilijną
- Przepisy na ciasta wigilijne. Domowe przepisy na sernik, makowiec i piernik
- Zupa grzybowa wigilijna. Najlepszy przepis na zupę grzybową wigilijną
- Domowy przepis na wigilijny bigos. Prosty przepis na bigos wg Magdy Gessler
Uszka wigilijne - przepis Magdy Gessler
Swój sprawdzony przepis na wigilijne uszka ma również Magda Gessler. Znana restauratorka podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na uszka z grzybami.
- Przygotowywanie uszek to misterna praca, najbardziej biżuteryjna jeśli chodzi o Wigilię. Trzeba mieć zręczne palce i dużo cierpliwości - mówi Magda Gessler.
Ciasto na uszka - składniki:
- 500 g mąki
- letnia woda
- sól
Farsz na uszka - składniki:
- cebula biała
- borowiki suszone
- masło
- bułka tarta
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
Przepis Magdy Gessler na wigilijne uszka
Na początek grzyby umieszczamy w niewielkim naczyniu i zalewamy je zimną wodą. Aby uaktywnić smak naszych grzybów do naczynia wkładamy średnią cebulę przekrojoną na cztery części, a także ziele angielskie pieprz i szczyptę soli. Całość przykrywamy i odkładamy na około godzinę do lodówki.
Na patelnię wykładamy masło, czekamy aż się rozpuści i wtedy dorzucamy posiekaną cebulę. Delikatnie ją podsmażamy, a następnie odkładamy do wystudzenia.
Przepis na uszka wigilijne Magdy Gessler
Teraz zabieramy się za zrobienie ciasta. Na stolnicę przesiewamy mąkę i dolewamy nieco letniej wody. Magda Gessler nie używa do wyrabiania ciasta ani oleju, ani jajka. Dodajemy również odrobinę soli.
- Ciasto musi być lekkie i przyjemne w dotyku. Ciasto jest idealne, kiedy nie klei się do rąk. A jak się klei, to znaczy że jest za dużo wody - mówi Magda Gessler.
Aby ciasto nam się dobrze rozwałkowywało, Magda Gessler zaleca, aby przykryć je miską szklaną lub porcelanową, którą wcześniej lekko podgrzaliśmy w piekarniku. Ciasto wyciągamy, gdy miska będzie zimna.
Jak zrobić uszka wigilijne? Przepis Magdy Gessler
W międzyczasie zabieramy się zrobienie farszu do uszek. Grzyby z naczynia przecedzamy przez sitko i odkładamy do ostudzenia. Następnie siekamy je na drobne kawałki, ewentualnie można je zmielić. Grzyby przekładamy do większej miski, dodajemy również cebulę, która była w lodówce. Przyprawiamy pieprzem, solą, zielem angielskim i dodajemy odrobinę cukru oraz trochę bułki tartej i całość mieszamy. Farsz odkładamy teraz do lodówki.
Teraz rozwałkowujemy ciasto zdecydowanymi ruchami. Następnie nożem wycinamy kwadraciki z naszego ciasta. Z lodówki wyciągamy farsz i malutką łyżeczkę farszu nakładamy na pokrojone ciasto. Brzegi łączymy ze sobą, żeby zamknąć całe uszko i zlepiamy je na palcu. Uszka są już gotowe!
Teraz uszka wkładamy do gorącej i osolonej wody i czekamy aż wypłyną na wierzch. Wtedy możemy je wyciągnąć z wody, pamiętając o odsączeniu nadmiaru wody. Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?