Smaki Kujaw i Pomorza sezon 3 odcinek 30
Wielu z nas ma sprawdzone od lat przepisy na wigilijne ciasta. Zdarza się jednak, że chcemy czasami spróbować czegoś nowego, ale nie mamy przepisu. Właśnie dlatego przygotowaliśmy kilka prostych przepisów na wigilijny makowiec. Zobaczcie, jak przygotować makowiec na Wigilię.
Przepis na makowiec Magdy Gessler
Jednym z najbardziej popularnych przepisów na wigilijny makowiec jest przepis Magdy Gessler. Znana restauratorka zdradziła sposób, w jaki przygotowuje to wigilijne ciasto. Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję, jak krok po kroku zrobić domowy makowiec wigilijny.
Ciasto drożdżowe - składniki:
- mleko 250ml
- cukier 250 g
- drożdże 5 dag
- żółtka 8 szt.
- jaja 2 szt.
- masło 200 g
- smalec 50 g
- mąka - ok. 750 g (tyle ile ciasto zabierze)
- szczypta soli

Na początek z mleka, odrobiny (50g) cukru i drożdży robimy zaczyn. Z reszty cukru, jajek, żółtek ucieramy kogel mogel. Następnie wszystko razem łączymy, dodając stopniowo mąkę, rozczyn i rozpuszczony tłuszcz (masło ze smalcem) i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Teraz możemy zacząć robić masę makową.
Masa makowa - składniki:
- mak niebieski polski 250 gr
- mleko 250 ml
- miód 250 ml
- jajka 2 szt.
- cukier 35 g
- skórka z cytryny 100 g
- rodzynki 100 g
- orzechy włoskie 100 g
- masło 30 g
Makowiec wigilijny Magdy Gessler
Najpierw musimy mak wyparzyć w mleku, następnie go studzimy i mielimy przez oczko specjalne do maku lub kilka razy przez zwykłą maszynkę. Na maśle smażymy skórkę z cytryny i pomarańczy, dodajemy zmielony mak, miód, bakalie i kogel mogel z żółtek i cukru. Na koniec dodajemy ubite białko, mieszamy i studzimy.
Teraz rozwałkowujemy ciasto drożdżowe, nakładamy masę makową i ciasto zwijamy w roladę. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną, a następnie wkładamy je do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut.
- Przepis na wigilijne uszka. Zobacz, jak zrobić uszka z grzybami. Oto prosty przepis
- Sałatka wigilijna - najlepsze przepisy. Zobacz, jak szybko zrobić sałatkę wigilijną
- Przepisy na ciasta wigilijne. Domowe przepisy na sernik, makowiec i piernik
- Zupa grzybowa wigilijna. Najlepszy przepis na zupę grzybową wigilijną
- Domowy przepis na wigilijny bigos. Prosty przepis na bigos wg Magdy Gessler
Teraz wyjmujemy makowiec z piekarnika i po wystudzeniu, polewę i posypujemy bakaliami.
Polewa:
- cukier puder
- sok z cytryny
- bakalie
Zobacz, jak zrobić wigilijny makowiec. Oto przepis Magdy Gessler [wideo]
Zawijany makowiec - przepis:
Mamy dla was również przepis na tradycyjny zawijany makowiec. Ciasto z tego przepisu wychodzi bardzo miękkie i wilgotne. Z podanego przepisu wyjdą aż trzy makowce, dlatego jeżeli jest to dla ciebie zbyt dużo, możesz zamrozić resztę ciasta lub zmniejszyć proporcję i zrobić mniejszą ilość.
Ciasto drożdżowe - składniki:
- 500 g mąki pszennej + do podsypywania
- 180 ml mleka
- 150 g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny)
- 6 żółtek
- 42 g świeżych drożdży (lub 21 g suchych)
- 6 łyżek cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa makowa:
- 500 g maku
- 200 g cukru
- 100 g rodzynek
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- aromat migdałowy do smaku
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka miękkiego masła
- ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
- 6 białek
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącej wody

Jak zrobić zawijany makowiec?
Mak zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i pozostawiamy na co najmniej 30 minut. Następnie zdejmujemy talerz i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mak odcedzamy na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach.
Lekko ciepłe mleko mieszamy z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
Wyrośnięty zaczyn musimy połączyć z pozostałymi składniki na ciasto drożdżowe (poza masłem). Zagniatać ciasto, wlewając stopniowo roztopione masło (lub margarynę). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 60-90 minut).
Zobacz, jak zrobić tradycyjny makowiec zawijany [wideo]
Do maku dodajemy pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nałożyć ⅓ masy, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwinąć z roladę. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.
Makowce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 40 minut (góra-dół). Potem wyjąć ciasto i pozostawić do ostygnięcia. Ciepłe makowce (nie gorące) posmarować lukrem. Jeśli chcemy zamrozić makowce, lukier zrobić dopiero po rozmrożeniu ciasta.
Cały przepis znajdziecie TUTAJ
Wigilijny makowiec wg Anny Starmach
Swój przepis na pyszny makowiec wigilijny ma również Anna Starmach. Znana kucharka i autorka książek kucharskich poleca wigilijny makowiec, który wyróżnia się delikatnością i pełnią smaku.
- Aromatyczny, z bogatym wnętrzem, ciężki, a zarazem delikatny. Makowiec idealny - opisuje swój makowiec Anna Starmach.

Zaczyn - składniki:
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
Ciasto - składniki:
- 500 g przesianej mąki
- 50 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- 150 ml mleka
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Masa makowa - składniki:
- 500 ml mleka
- 250 g maku
- 40 g cukru drobnego trzcinowego
- 2 łyżki róży ucieranej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 1 białko
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
- garść skórki pomarańczowej
- migdały
Najpierw mieszamy drożdże z cukrem, mąką i mlekiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zaczyn podwoi swoją objętość. W tym czasie podgrzewamy mleko razem z masłem i przesiewamy mąkę.
Wigilijny makowiec - jak zrobić?:
W dużej misce umieścić zaczyn i dodawać do niego naprzemiennie trochę mąki, trochę mleka z masłem, trochę jajek, oliwy i cukru. Cały czas wyrabiamy ciasto, pamiętając, że nie powinno być ono zbyt twarde. Gdy ciasto będzie już wyrobione, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut.
Mak gotujemy w mleku około 30 minut. Po tym czasie odcedzamy go i dwa-trzy razy mielimy w maszynce do mięsa o najmniejszych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mak, a po chwili miód, różę, posiekane orzechy, rodzynki, cukier drobny trzcinowy i skórkę pomarańczową. Całość mieszamy i podgrzewamy. Mak studzimy, a tuż przed wyłożeniem na ciasto łączymy z ubitym białkiem.
Przepis Ani Starmach na wigilijny makowiec
Stolnicę i wałek polać odrobiną oliwy z oliwek, rozwałkować ciasto i posmarować masą makową i zawiń. Przekładamy teraz do foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie smarujemy wierzch rozbełtanym jajem, posypujemy migdałami i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 170 st. na 35-40 minut. Jeśli ciasto za bardzo się zarumieni, przykryć je folią aluminiową.
Przepis na wigilijny makowiec Ani Starmach znajdziecie TUTAJ
