Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie są najlepsze przepisy na ciasta wigilijne. Domowe przepisy na sernik, makowiec i piernik

Jakub Kisiel
Jakub Kisiel
Zobaczcie, jakie ciasta wigilijne najlepiej sprawdzą się na wigilijnym stole.
Zobaczcie, jakie ciasta wigilijne najlepiej sprawdzą się na wigilijnym stole. archiwum/zdjęcie ilustracyjne
Nie macie jeszcze pomysłu, jakie wigilijne ciasta przygotować na Święta Bożego Narodzenia? Zastanawiacie się, czy zrobić je samemu, czy kupić w cukierni? Nie martwcie się tym! Przygotowaliśmy dla was kilka propozycji na ciasta wigilijne, które sprawdzą się w każdym polskim domu. Sprawdźcie, jak zrobić pyszne ciasta wigilijne. To wcale nie jest takie trudne, a sprawi wam i waszym bliskim mnóstwo przyjemności!

Ciasta wigilijne to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. Niektóre gospodynie domowe już zastanawiają się, jakie ciasta na Wigilię najlepiej upiec. Najpopularniejsze ciasta wigilijne to piernik, makowiec i sernik. W wielu domach na stołach pojawią się także pierniczki. Jak przygotować te najbardziej znane ciasta wigilijne?

Wiele gospodyń ma swój własny przepis na ciasta na Wigilię. Dla tych, którzy nie wiedzą, jaki przepis na ciasta wigilijne wybrać, prezentujemy wybrane, sprawdzone przepisy. Poniżej znajdziecie przepis na następujące ciasta na Wigilię: piernik wigilijny, makowiec, sernik oraz pierniczki.

Makowiec wigilijny - przepis

Dla tych, którzy chcą na Wigilię upiec makowiec, mamy oryginalny przepis Anny Starmach. To połączenie tradycji z nowoczesnością: makowiec z ciasta biszkoptowego. Jakie składniki potrzeba, by go upiec?

Przygotowaliśmy dla was przepis na makowiec wigilijny. Zobaczcie, jak w prosty sposób zrobić to wigilijne ciasto.
Przygotowaliśmy dla was przepis na makowiec wigilijny. Zobaczcie, jak w prosty sposób zrobić to wigilijne ciasto. archiwum/zdjęcie ilustracyjne
  • 100 g mąki tortowej,
  • 60 g mąki ziemniaczanej,
  • 60 g cukru,
  • 6 jajek,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 200 g zmielonego maku,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki siekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki konfitury różanej,
  • 3 łyżki miodu.

Jak przygotować makowiec wigilijny z ciasta biszkoptowego? Zobaczcie w materiale wideo

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Pierniczki - przepis

Jak szybko i łatwo przygotować świąteczne pierniki? Podajemy przepis na miękkie i proste w przygotowaniu pierniczki:

Składniki:

  • mąka 2 szkl,
  • cukier 0,5 szkl,
  • soda 1 łyżeczka,
  • przyprawa korzenna 2 łyżeczki,
  • masło 40 g,
  • miód 1 łyżka,
  • jajko,
  • drożdże 1/4 kostki.
Pierniczki to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Zobaczcie, jak przygotować wigilijne pierniki.
Pierniczki to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Zobaczcie, jak przygotować wigilijne pierniki. archiwum/zdjęcie ilustracyjne

Jak przygotować świąteczne pierniczki? Cały przepis znajdziesz >>>TUTAJ<<<

Przepis na wigilijne ciasta

Z pewnością zainteresuje was przepis na świąteczny sernik. Można go łatwo i szybko przygotować, a co najważniejsze zawsze się sprawdza. Mimo że w ciągu roku każdy z nas piecze czasami po kilka serników, to jednak ten świąteczny sernik zawsze jest wyjątkowy. W przygotowanie go wigilijnego ciasta wkładamy więcej serca, bo w końcu będą go jedli nie tylko nasi domownicy, ale również cała rodzina.

Świąteczny sernik to często pozycja obowiązkowa wśród słodkości, które pojawią się na naszych wigilijnych stołach. Trudno wyobrazić sobie Wigilię, podczas której nie poczujemy zapachu sernika wyjętego prosto z piekarnika. Chyba każdy z nas ma w pamięci ten niepowtarzalny zapach, kiedy nasze mamy lub babcie piekły taki sernik na Święta Bożego Narodzenia.

Sernik wigilijny - przepis

Jak zatem zrobić świąteczny sernik, aby podniebienia naszych najbliższych były zachwycone? Przedstawiamy wam sprawdzony przepis, po który będziecie sięgali jeszcze nie raz. Sprawdźcie, jak zrobić świąteczny sernik!

Składniki:

  • 1300 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 450 g drobnego cukru do wypieków
  • 10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
  • 250 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
  • 1 szklanka śmietany kremówki (30% lub 36%), schłodzonej
  • ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego - 16 g)
  • ulubione bakalie - rodzynki, sułtanki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, w sumie około 1/2 - 3/4 szklanki
Zastanawiacie się jakie ciasta wigilijne przygotować na tegoroczne święta? Podpowiadamy, jak zrobić świąteczny sernik.
Zastanawiacie się jakie ciasta wigilijne przygotować na tegoroczne święta? Podpowiadamy, jak zrobić świąteczny sernik. archiwum/zdjęcie ilustracyjne

Jak zrobić wigilijny sernik?

Na początek pamiętajcie, że wszystkie składniki powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Do miski musimy przełożyć masło, a potem utrzeć do lekkości i puszystości. Następnie dodajemy porcjami twaróg, nadal ucierając.

W osobnej misce trzemy żółtka z cukrem aż do białości. Dodajemy to do masy serowej i miksujemy przez chwilę. Teraz do naszej masy serowej możemy dodać pozostałe składniki, czyli mąkę pszenną, budyń, wanilię oraz cukier waniliowy. Całość miksujemy aż nasze składniki się połączą.

Przygotowanie:

  • Miód, cukier i masło podgrzewaj aż połączą się w jednolita masę. Ostudź ją.
  • Następnie do masy miodowej dodawaj stopniowo: mąkę wymieszaną z sodą, jaja, mleko, orzechy, skórkę pomarańczową oraz przyprawy.
  • Ciasto wymieszaj, używając robota kuchennego lub dużej łyżki.
  • Tak przygotowane przełóż do kamionkowego/ceramicznego naczynia, przykryj je i wstaw do lodówki na 2-6 tygodni.
  • Po leżakowaniu podziel ciasto na dwie części i przełóż do dwóch kwadratowych form.
  • Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy piernik przekrój i przełóż powidłami, możesz go udekorować polewą czekoladową.

Przepis na piernik wigilijny Anny Starmach pochodzi ze strony kulinarni.tvn.pl.

Piernik wigilijny Magdy Gessler

Dużą popularnością cieszy się także przepis na piernik wigilijny Magdy Gessler. Oto potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka miodu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

  • Roztop margarynę z cukrem, miodem i przyprawą do piernika.
  • Potem wlej śmietanę i zagotuj.
  • Gdy całkowicie ostygnie, dodaj żółtka, mąkę, sodę i cynamon, a na końcu pianę z białek.
  • Wylej ciasto na prostokątną blachę i piecz około godziny.

Przepis na piernik wigilijny Magdy Gessler pochodzi ze strony kulinarni.tvn.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo