Ciasta wigilijne to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. Niektóre gospodynie domowe już zastanawiają się, jakie ciasta na Wigilię najlepiej upiec. Najpopularniejsze ciasta wigilijne to piernik, makowiec i sernik. W wielu domach na stołach pojawią się także pierniczki. Jak przygotować te najbardziej znane ciasta wigilijne?
Wiele gospodyń ma swój własny przepis na ciasta na Wigilię. Dla tych, którzy nie wiedzą, jaki przepis na ciasta wigilijne wybrać, prezentujemy wybrane, sprawdzone przepisy. Poniżej znajdziecie przepis na następujące ciasta na Wigilię: piernik wigilijny, makowiec, sernik oraz pierniczki.
Makowiec wigilijny - przepis
Dla tych, którzy chcą na Wigilię upiec makowiec, mamy oryginalny przepis Anny Starmach. To połączenie tradycji z nowoczesnością: makowiec z ciasta biszkoptowego. Jakie składniki potrzeba, by go upiec?

- 100 g mąki tortowej,
- 60 g mąki ziemniaczanej,
- 60 g cukru,
- 6 jajek,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 200 g zmielonego maku,
- 100 ml śmietanki kremówki,
- 2 łyżki siekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki konfitury różanej,
- 3 łyżki miodu.
Jak przygotować makowiec wigilijny z ciasta biszkoptowego? Zobaczcie w materiale wideo
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Pierniczki - przepis
Jak szybko i łatwo przygotować świąteczne pierniki? Podajemy przepis na miękkie i proste w przygotowaniu pierniczki:
Składniki:
- mąka 2 szkl,
- cukier 0,5 szkl,
- soda 1 łyżeczka,
- przyprawa korzenna 2 łyżeczki,
- masło 40 g,
- miód 1 łyżka,
- jajko,
- drożdże 1/4 kostki.

Jak przygotować świąteczne pierniczki? Cały przepis znajdziesz >>>TUTAJ<<<
Przepis na wigilijne ciasta
Z pewnością zainteresuje was przepis na świąteczny sernik. Można go łatwo i szybko przygotować, a co najważniejsze zawsze się sprawdza. Mimo że w ciągu roku każdy z nas piecze czasami po kilka serników, to jednak ten świąteczny sernik zawsze jest wyjątkowy. W przygotowanie go wigilijnego ciasta wkładamy więcej serca, bo w końcu będą go jedli nie tylko nasi domownicy, ale również cała rodzina.
- Przepis na wigilijne uszka. Zobacz, jak zrobić uszka z grzybami. Oto prosty przepis
- Przepis na wigilijny makowiec Magdy Gessler. Jak zrobić domowy makowiec?
- Sałatka wigilijna - najlepsze przepisy. Zobacz, jak szybko zrobić sałatkę wigilijną
- Zupa grzybowa wigilijna. Najlepszy przepis na zupę grzybową wigilijną
- Domowy przepis na wigilijny bigos. Prosty przepis na bigos wg Magdy Gessler
Świąteczny sernik to często pozycja obowiązkowa wśród słodkości, które pojawią się na naszych wigilijnych stołach. Trudno wyobrazić sobie Wigilię, podczas której nie poczujemy zapachu sernika wyjętego prosto z piekarnika. Chyba każdy z nas ma w pamięci ten niepowtarzalny zapach, kiedy nasze mamy lub babcie piekły taki sernik na Święta Bożego Narodzenia.
Sernik wigilijny - przepis
Jak zatem zrobić świąteczny sernik, aby podniebienia naszych najbliższych były zachwycone? Przedstawiamy wam sprawdzony przepis, po który będziecie sięgali jeszcze nie raz. Sprawdźcie, jak zrobić świąteczny sernik!
Składniki:
- 1300 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 450 g drobnego cukru do wypieków
- 10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
- 250 g masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
- 1 szklanka śmietany kremówki (30% lub 36%), schłodzonej
- ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego - 16 g)
- ulubione bakalie - rodzynki, sułtanki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, w sumie około 1/2 - 3/4 szklanki

Jak zrobić wigilijny sernik?
Na początek pamiętajcie, że wszystkie składniki powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Do miski musimy przełożyć masło, a potem utrzeć do lekkości i puszystości. Następnie dodajemy porcjami twaróg, nadal ucierając.
W osobnej misce trzemy żółtka z cukrem aż do białości. Dodajemy to do masy serowej i miksujemy przez chwilę. Teraz do naszej masy serowej możemy dodać pozostałe składniki, czyli mąkę pszenną, budyń, wanilię oraz cukier waniliowy. Całość miksujemy aż nasze składniki się połączą.
Przygotowanie:
- Miód, cukier i masło podgrzewaj aż połączą się w jednolita masę. Ostudź ją.
- Następnie do masy miodowej dodawaj stopniowo: mąkę wymieszaną z sodą, jaja, mleko, orzechy, skórkę pomarańczową oraz przyprawy.
- Ciasto wymieszaj, używając robota kuchennego lub dużej łyżki.
- Tak przygotowane przełóż do kamionkowego/ceramicznego naczynia, przykryj je i wstaw do lodówki na 2-6 tygodni.
- Po leżakowaniu podziel ciasto na dwie części i przełóż do dwóch kwadratowych form.
- Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy piernik przekrój i przełóż powidłami, możesz go udekorować polewą czekoladową.
Przepis na piernik wigilijny Anny Starmach pochodzi ze strony kulinarni.tvn.pl.
Piernik wigilijny Magdy Gessler
Dużą popularnością cieszy się także przepis na piernik wigilijny Magdy Gessler. Oto potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka miodu
- 1/2 kostki margaryny
- 6 jajek
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka śmietany
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
- Roztop margarynę z cukrem, miodem i przyprawą do piernika.
- Potem wlej śmietanę i zagotuj.
- Gdy całkowicie ostygnie, dodaj żółtka, mąkę, sodę i cynamon, a na końcu pianę z białek.
- Wylej ciasto na prostokątną blachę i piecz około godziny.
Przepis na piernik wigilijny Magdy Gessler pochodzi ze strony kulinarni.tvn.pl
