Pomidory są skarbnicą witamin i związków mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Te warzywa stanowią źródło antyoksydantów, czyli związków chroniących organizm przed wolnymi rodnikami tlenowymi. W pomidorach znajdziemy również dużą ilość likopenu, który poprawia funkcjonowanie narządu wzroku, a także zmniejsza ryzyko rozwoju raka szyjki macicy i prostaty. Dlaczego jeszcze warto częściej sięgać po pomidory? Podpowiadamy, jak wpływają one na organizm.
Różnorodność smaków i ich piękny zapach sprawiają, że pomidory są składnikami wielu popularnych potrawach i produktów. Najczęściej spożywa się je na surowo, jako zdrową przekąskę, dodatek do sałatek czy kanapek, wykorzystywane są także do produkcji sosów, przecierów, ketchupu, passat czy soków.
Pomidory powinny mieć piękny czerwony kolor i być jędrne (nie twarde jak kamień!). Warto je również powąchać - słodki, dojrzały pomidor będzie miał przyjemny, słodkawy zapach. Jeśli miejsce po szypułce pachnie nawozem - lepiej zrezygnuj z zakupu. Pomidory na gałązce po zakupie dłużej zachowają świeżość, ale mogą nie być tak słodkie jak te sprzedawane już bez gałązki.
Takie połączenia z pomidorami psują ich właściwości. To dzie...
To dzieje się z organizmem, gdy jemy pomidory - lista
Łącząc pomidory z ogórkiem pozbawia się je witaminy C. Nie jest to szkodliwe dla naszego organizmu, ale nie jest również wartościowe. Natomiast połączenie pomidora z białym twarogiem może być szkodliwe. Na co jeszcze uważać? A jakie pozytywne właściwości mają pomidory dla naszego organizmu? Czytaj szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.
