
Pomidory to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych warzyw spożywanych w Polsce. Są nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne i naprawdę zdrowe.
Posiadają wiele witamin, cennych składników odżywczych i właściwości. Niektórzy muszą jednak uważać. Poznaj właściwości pomidorów na kolejnych slajdach naszej galerii.

Wszelakie korzyści jakie niesie za sobą ich spożywanie zawdzięcza się temu iż, zawierają wiele witamin i minerałów oraz ważny dla zdrowia likopen czyli naturalny czerwony barwnik, działający m.in. przeciwrodnikowo.
Pomidory powinny mieć piękny czerwony kolor i być jędrne (nie twarde jak kamień!). Warto je również powąchać - słodki, dojrzały pomidor będzie miał przyjemny, słodkawy zapach. Jeśli miejsce po szypułce pachnie nawozem - lepiej zrezygnuj z zakupu. Pomidory na gałązce po zakupie dłużej zachowają świeżość, ale mogą nie być tak słodkie jak te sprzedawane już bez gałązki.

Pomidory są źródłem potasu, manganu, magnezu, fosforu, miedzi, białka, błonnika, witamin: A, C i K, B6, a także kwasu foliowego.

Wzmacnianie odporności
Dzięki dużej zawartości witaminy C pomidory zwiększają ogólną odporność organizmu. Spożycie jednego dużego pomidora wystarcza by pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.