
Działanie antynowotworowe
Za sprawą dużej zawartości w nich likopenu, witaminy E i beta-karotenu działają przeciwutleniająco oraz usuwają wolne rodniki z organizmu, dzięki czemu zmniejszają prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów m.in. prostaty, płuc i żołądka.

Zapobieganie miażdżycy
Kwas foliowy zawarty w pomidorach, nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się trójglicerydów w komórkach wątroby, działa przeciwmiażdżycowo.

Dbałość o serce i krew
Do szerokiego spektrum cennych właściwości zdrowotnych jakie posiadają pomidory można zaliczyć także ich korzystny wpływ na serce i obniżanie poziomu cholesterolu. Wszystko to ponownie dzięki dużej zawartości likopenu, który obniża ryzyko zachorowań na choroby sercowo-naczyniowe takich jak: udar czy choroba niedokrwienna serca.

Pomidory mają również duży wpływ na poprawę kondycji naczyń krwionośnych. Zwiększają ich elastyczność oraz działają uszczelniająco. Dodatkowo poprzez zawartość witaminy K zwiększają krzepliwość krwi.