
Zabezpieczanie skóry przed promieniowaniem UV
Zawarta w pomidorach tyrozyna stymuluje produkcję melaniny, dzięki niej promieniowanie UV nie przenika do głębszych warstw skóry, dlatego jest bardziej odporna na promieniowanie UV.

Kiedy pomidory mogą szkodzić?
Nedojrzałe, zielone pomidory nie są bogate w tak samo dużo substancji odżywczych, co te dojrzałe. W połączeniu ich z octem mogą być przyczyną migreny.

Kiedy pomidory mogą szkodzić?
Łącząc pomidory z ogórkiem pozbawia się je witaminy C. Nie jest to szkodliwe dla naszego organizmu, ale nie jest również wartościowe.

Kiedy pomidory mogą szkodzić?
Połączenie pomidora z białym twarogiem może być szkodliwe. Zawarte w pomidorze kwasy wchodzą w reakcję z wapniem, tworząc krystaliczne struktury, które odkładają się w stawach i stają się przyczyną ich schorzeń.