https://expressbydgoski.pl
reklama

Smaki Kujaw i Pomorza – w kujawsko-pomorskiej winnicy gotujemy ragoût z gęsi

Akcja specjalna Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Ile winnic jest w naszym województwie? Kiedy w Polsce zaczęto produkować wino? I jak z jego dodatkiem przygotować przepyszne ragoût z gęsi? Tego dowiecie się z najnowszego odcinka „Smaków Kujaw i Pomorza”. Tym razem w ramach akcji „Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina” odwiedzimy winnicę w Topolnie.

W specjalnym gęsinowym cyklu „Smaków Pomorza i Kujaw” poznajemy regionalne smaki i przepisy idealne na obchody dnia św. Marcina. W tym odcinku będzie to ragoût z gęsi w czerwonym winie z cebulą i tymiankiem.

Swój autorski przepis na ragoût Rafał Godziemski zaprezentuje nam w pięknych okolicznościach przyrody – w lokalnej winnicy w Topolnie. Nieopodal znajduje się malownicze grodzisko Talerzyk, z którego rozpościera się wspaniały widok na Wisłę. Przy okazji dowiemy się, ile winnic działa w naszym regionie, kiedy w Polsce zaczęto produkować wino i w jakim celu. Będzie więc ciekawie i smacznie zarazem. Zapraszamy do oglądania i wspólnego gotowania!

Ragoût z gęsi w czerwonym winie z cebulą i tymiankiem

Składniki:

  • Pierś, udo i żołądki z peklowanej gęsi

  • 2 zwykłe cebule

  • 2 czerwone cebule

  • 2 szalotki

  • 2-3 ząbki czosnku

  • Kawałki kolorowych papryk

  • Szczypiorek

  • Natka pietruszki

  • Łyżka masła

  • Suszona lub wędzona papryka

  • Tymianek

  • Pieprz czarny

  • Dwa kieliszki wina 

Szczegółowy przepis znajdziecie w filmie.

 

 

Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki

 

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski