W specjalnym gęsinowym cyklu „Smaków Pomorza i Kujaw” poznajemy regionalne smaki i przepisy idealne na obchody dnia św. Marcina. W tym odcinku będzie to ragoût z gęsi w czerwonym winie z cebulą i tymiankiem.
Swój autorski przepis na ragoût Rafał Godziemski zaprezentuje nam w pięknych okolicznościach przyrody – w lokalnej winnicy w Topolnie. Nieopodal znajduje się malownicze grodzisko Talerzyk, z którego rozpościera się wspaniały widok na Wisłę. Przy okazji dowiemy się, ile winnic działa w naszym regionie, kiedy w Polsce zaczęto produkować wino i w jakim celu. Będzie więc ciekawie i smacznie zarazem. Zapraszamy do oglądania i wspólnego gotowania!

Ragoût z gęsi w czerwonym winie z cebulą i tymiankiem
Składniki:
Pierś, udo i żołądki z peklowanej gęsi
2 zwykłe cebule
2 czerwone cebule
2 szalotki
2-3 ząbki czosnku
Kawałki kolorowych papryk
Szczypiorek
Natka pietruszki
Łyżka masła
Suszona lub wędzona papryka
Tymianek
Pieprz czarny
Dwa kieliszki wina
Szczegółowy przepis znajdziecie w filmie.
Odcinek powstał we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Kujawsko-Pomorskiego
Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki
