Zobacz wideo: W Bydgoszczy trwają zdjęcia do filmu „Magiczny kwiat paproci”
Goście restauracji w Pałacu Nowym w Ostromecku kosztują starannie przygotowanych potraw tam, gdzie kiedyś obiady jadali Alvenslebenowie, a wcześniej rodzina Schönbornów, a więc przedstawiciele rodów, które rządziły niegdyś majątkiem w Ostromecku. Tu o historii opowiadają nawet detale: stoły, do których przynoszone są potrawy, znajdują się w zabytkowych wnętrzach, zaaranżowanych w stylu z epoki. W tym miejscu, w dawnej kuchni znajdującej się tuż pod stopami gości, kucharze doprawiali dania przygotowane według przepisów lokalnej kuchni.
- I nie tylko lokalnej. Dawni właściciele Ostromecka dużo podróżowali. Bywali w Ameryce Południowej, na Zachodzie Europy, w Skandynawii, przywożąc stamtąd kulinarne nowinki. Tego wszystkiego skosztować można w naszej ostromeckiej kuchni, odkrywając jednocześnie dziedzictwo kulturalne tego wyjątkowego miejsca - podkreśla Kuba Ignasiak, rzecznik prasowy Miejskiego Centrum Kultury w Bydgoszczy.
Zespół Pałacowo-Parkowy w Ostromecku
- W Zespole Pałacowo-Parkowym w Ostromecku, jednym z niewielu tego typu kompleksów w Europie, w którym znajdują się dwa historyczne pałace zbudowane w odmiennych stylach, kontynuujemy kulinarne dziedzictwo regionu.
- W klasycystycznym Pałacu Nowym, na reprezentacyjnym parterze znajduje się restauracja.
- I mówiąc „restauracja”, nie mamy na myśli tylko serwowania dań. W tym miejscu bowiem chcemy odrodzić lokalną tradycję kulinarną, wrócić do korzeni i kontynuować dziedzictwo kulturowe tego miejsca. Także poprzez kuchnię - mówi Kuba Ignasiak.
Co można zjeść w Restauracji Pałacowej w Ostromecku?
W restauracji w Pałacu Nowym w Ostromecku serwowane są domowe potrawy, przygotowane według tradycyjnych przepisów, z produktów od lokalnych dostawców, doprawiane ziołami rosnącymi na ostromeckich łąkach i polanach.
Co konkretnie znajdziemy w menu?
- Z Kujawami i Ziemią Chełmińską wiąże się obecność w menu czerniny (inaczej czarniny). Zupa ta wymieniana jest w kanonie potraw tradycyjnych związanych z naszym województwem. Przepis znajdziemy w jednej z najstarszych książek kucharskich w języku polskim „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego ułożona z prac konkursowych”, która ukazała się w 1915 roku - mówi Kuba Ignasiak. - Warto zwrócić uwagę na ryby w menu. Ze względu na bliskość dwóch rzek - Wisły i Brdy - oraz obecność stawów, były one łatwo dostępne. W 1930 roku opublikowano w Bydgoszczy wydawnictwo pt.: „100 przepisów przyrządzania ryb morskich” zebranych przez Wandę Kwiecińską, pracowniczkę Morskiego Instytutu Rybackiego.
Zespół Pałacowo-Parkowy w Ostromecku, ubiegając się o wpisanie na listę sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza, spełnił kryteria regulaminowe, m.in., dzięki stosowaniu w kuchni żywności lokalnego pochodzenia, korzystaniu ze składników wytwarzanych w regionie, a także dzięki promowaniu żywności i dziedzictwa kulinarnego wraz z budowaniem pozytywnego wizerunku regionu.
