https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Smaki Krajny i Pałuk 2024. Poznamy je w Mroczy na Festiwalu Tradycji i Smaku

Maja Stankiewicz
Gdy jury zakończy pracę każdy chętny spróbować  może konkursowych dań
Gdy jury zakończy pracę każdy chętny spróbować może konkursowych dań Maja Stankiewicz
Jubileuszowy, bo już XX Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego Smaki Krajny i Pałuk odbędzie się w Mroczy. Swój kunszt pokazać mogą gospodynie z KGW, strażacy OSP oraz lokalne stowarzyszenia.

Pomysłodawcą i organizatorem prestiżowego konkursu kulinarnego jest „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”. Niebawem w Mroczy kolejna odsłona tego wydarzenia. Trwają zapisy uczestników. Chęć udziału zainteresowani muszą jednak zgłosić najpóźniej do 28 listopada, do godz. 16. Można to zrobić elektronicznie lub bezpośrednio w biurze Lokalnej Grupy Działania przy ul. Powstańców Wielkopolskich 6 w Nakle.

Święto regionalnej kuchni

Organizatorzy przekonują, że warto to zrobić. - To wyjątkowa okazja, by wspólnie celebrować kulinarne tradycje obu regionów etnograficznych znajdujących się w obrębie powiatu nakielskiego - tłumaczą.

Wyjaśniają, że celem kulinarnych zmagań jest m. in. integrowanie miłośników dziedzictwa Krajny i Pałuk oraz promocja i ocalenie od zapomnienia lokalnych produktów i potraw, które od pokoleń wzbogacają krajeńskie i pałuckie stoły.

To Cię może również zainteresować

Wyzwanie rzucono sołectwom z powiatu nakielskiego, Kołom Gospodyń Wiejskich, lokalnym organizacjom i stowarzyszeniom, a nawet druhom z OSP.

Na walizkach

Przed laty konkurs jeździł po gminach. Gościł m. in. w podbydgoskim Zamościu i na Witosławskich Impresjach Ludowych w gminie Mrocza. Potem na kilka lat osiadł w Nakle stając się częścią Jarmarku św. Wawrzyńca. Pandemia sprawiła jednak, że jarmark się nie odbywał i konkurs znów musiał ruszyć w teren.

Zawitał najpierw do Ślesina koło Nakła, potem do świetlicy wiejskiej w podszubińskim Wolwarku. Rok temu krajeńskie i pałuckie specjały serwowano w Centrum Kultury i Biblioteki w Kcyni. W tym roku wybór padł na Mroczę.

Właśnie tu w sobotę 7 grudnia, w hali sportowo-widowiskowej, podczas Festiwalu Tradycji i Smaku, jury wybierze najpyszniejsze krajeńskie i pałuckie dania. Przy okazji zrobić będzie można świąteczne zakupy, bo w tym samym czasie od godz. 10 do 14 trwać będzie w Mroczy doroczny Jarmark Świętego. Mikołaja.

Zioła, kapusta i piernik

A na jakie smaki postawili w tym roku organizatorzy konkursu kulinarnego? Pierwsza kategoria to zioła w kuchni. Potrawy, przetwory, napary przygotowane z wykorzystaniem ziół charakterystycznych dla regionu Krajny i Pałuk. W programie konkursu są także „kapuściane wariacje” czyli potrawy i przetwory z kapustą w roli głównej. Kategoria trzecia to pierniki tradycyjne.

Laureaci liczyć mogą na nagrody rzeczowe, a wszyscy uczestnicy konkursu na drobne upominki. Bywały lata, że konkursowe jury miało do oceny ponad 50 potraw regionalnych. Jak będzie w tym roku? Przekonamy się już niebawem.

W Szubinie też smakowicie

Jednak smakowicie w najbliższym czasie będzie nie tylko w Mroczy. Muzeum Ziemi Szubińskiej zaprasza w piątek 29 listopada o godz. 17 na imprezę pt. „Boże Narodzenie wokół stołu”. W programie wydarzenia m. in. wystawa, degustacje i pokaz kulinarny w wykonaniu Szymona Brukwickiego, eksperta kulinarnego z Nakła, założyciela Akademii Rozwoju Kulinarnego.

Z kolei w niedzielę 1 grudnia muzeum w Szubinie zaprasza dzieci i dorosłych na bezpłatne warsztaty dekorowania pierników. Jak pięknie to zrobić podpowie Leszek Malak. Początek zajęć – godz. 15. Liczba uczestników jest niestety ograniczona dlatego organizatorzy proszą o wcześniejsze zapisy chętnych. Można to zrobić pod nr tel. (52) 384-24-75.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski