Nawadniają, dostarczają witamin i minerałów, chłodzą
Owoce najlepsze na upał
Podczas niemal tropikalnych upałów, jakie właśnie trwają, łodzianie szukają sposobów na to, jak się ochłodzić. Pomocny może okazać się owocowy posiłek. Warto szczególnie sięgnąć po krajowe truskawki czy czereśnie – świetnie nawadniają, a niebawem sezon na nie się skończy. Niestety ich ceny są cały czas wysokie. Za kilogram truskawek trzeba zapłacić 8-9 złotych, a czereśni – 7,50-14 złotych. Składający się w 90 procentach z wody arbuz kosztuje 5-7 złotych za kilogram.
Nawadnianie to podstawa
Wysoka temperatura na zewnątrz sprawia, że się pocimy. Dlatego bardzo ważne jest, aby nawet jeśli nie odczuwamy pragnienia, mieć pod ręka butelkę niegazowanej wody i systematycznie wypijać po kilka łyków. Rekomendowane 1,5 litra teraz może okazać się niewystarczające. Dobrze więc sięgać po soczyste owoce, zwłaszcza, że nie bardzo mamy ochotę na jedzenie ciepłych, ciężkostrawnych posiłków. Dietetycy polecają w takich sytuacjach np. schłodzone, pełne wody i witamin surowe arbuzy czy jabłka.
- Na bazarkach znajdziemy teraz mnóstwo sezonowych owoców, które tak jak i w przypadku warzyw latem są najsmaczniejsze i mają najwięcej wartości odżywczych – podkreśla Natalia Chybzińska, dietetyk.
Są ważne, bo wspierają także organizm w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.
Jakie owoce wybierać?
Naturalnie te, które lubimy, bo będziemy po nie chętnie sięgać. I najlepiej jeść je na surowo, bez żadnych dodatków.
- Do owoców z odczynem zasadowym zaliczamy: truskawki, morele, brzoskwinie, borówki, banany, winogrona, jabłka, gruszki, arbuzy, melony, mango i kiwi – wylicza Natalia Chybzińska. - Warto też wspomnieć, że najbardziej zasadowym owocem jest cytryna, pomimo swojego kwaśnego smaku, dlatego dodawajmy jej sok do wody, a także zakwaszajmy nią chłodniki, surówki i sałatki.
Oto najlepsze na upały „ochładzające” owoce
- ARBUZ - w 90 procentach składa się z wody. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią przed nowotworami oraz przedwczesnym starzeniem się skóry. Doskonale nawadnia.
- MELON - to także ponad 90 procent wody. Stanowi bogate źródło potasu, witamin A i C oraz beta – karotenu, który poprawia wygląd skóry.
- JABŁKO – składa się przede wszystkim z wody. Z badań wynika, że regularne jedzenie choćby jednego jabłka dziennie chroni przed chorobami układu krążenia.
- TRUSKAWKI - to nie tylko woda. Znajdziemy w nich jeszcze witaminę C, A, B1, B2 oraz PP.
- CZEREŚNIE - w 80 procentach składają się z wody. Zawierają bardzo dużo witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy oraz poprawiają wygląd skóry.
- BRZOSKWINIE – są niskokaloryczne, zawierają dużą dawkę witaminy A i C, a zawarty w nich cukier zapewnia uczucie sytości.
- MANGO - podobnie jak wszystkie cytrusy jest bardzo orzeźwiające. Obok, cennej w upalne dni wody zawiera witaminę C oraz błonnik, który wspiera układ pokarmowy. W 100 g owoców mieści zaledwie 60 kcal.
