Sezon na rabarbar
Rabarbar to warzywo o długich, czerwono-zielonych łodygach i dużych liściach. Ma intensywnie kwaskowaty smak i delikatny, świeży zapach. Doskonale komponuje się z daniami na słodko i na słono, a przy tym zawiera sporo witamin i mikroelementów. Rabarbar to zatem doskonały wybór, jeśli chcemy przyrządzić pyszny i zdrowy posiłek. Warto go wykorzystać szczególnie teraz, kiedy sezon trwa w najlepsze, a warzywo ma najlepszy smak.
Rabarbar – zastosowanie w kuchni
Rabarbar to warzywo, które ma szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Posiada orzeźwiający, kwaskowy smak oraz intensywnie czerwony kolor, które sprawiają, że przyrządzone przez nas dania będą nie tylko pyszne, ale i estetyczne. Jak możemy wykorzystać rabarbar w kuchni?
Na surowo: spożywanie rabarbaru na surowo nie jest popularne, ze względu na jego kwaśny smak, ponadto nie powinno się go jeść bez obróbki w dużej ilości – wtedy może zaszkodzić.
Przetwory: rabarbar doskonale nadaje się do przygotowania dżemów, marmolad, czy powideł. Zwykle dodaje się do nich cukier, który działa jak konserwant, a przy tym zniesie kwasowość rabarbaru.
Napoje: dodatek soku lub syropu z rabarbaru będzie idealnie komponował się z letnimi koktajlami, smoothie, czy lemoniadami. Z tego warzywa można przygotować również kompoty na zimę.
Obróbka cieplna: rabarbar można gotować, smażyć, dusić i piec. Zwykle po obróbce dodaje się go do ciast i deserów, jednak można wykorzystać go także do dań na słono – sosów do mięsa i sałatek.
Mrożenie: nadmiar rabarbaru można z powodzeniem zamrozić. Wystarczy umyć łodygi, zblanszować je przez minutę, osuszyć i wrzucić do zamrażarki.
Rabarbar – kto nie może go jeść?
Rabarbar zawiera sporo cennych składników odżywczych i witamin, które korzystnie wpłyną na nasze zdrowie. Są jednak osoby, które nie powinny jeść tego warzywa. Przy jakich dolegliwościach rabarbar może pomóc, a kiedy zaszkodzi? Szczegóły znajdziesz w naszej galerii.
