https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsze dodatki do ogórków kiszonych - lista. Dzięki nim ogórki będą jeszcze smaczniejsze! [10.05.25]

Nietypowe dodatki podbiją smak ogórków kiszonych.
Nietypowe dodatki podbiją smak ogórków kiszonych. pixabay
Już niedługo rozpocznie się sezon na ogórki kiszone, warto zatem odpowiednio się do niego przygotować. Jak sprawić, by ogórki były wyjątkowo smaczne, chrupiące, po prostu doskonałe? Oto garść kulinarnych porad oraz lista najlepszych dodatków do ogórków kiszonych.

Sezon na ogórki kiszone

Sezon na polskie ogórki gruntowe zaczyna się na przełomie czerwca i lipca, jednak już teraz w sklepach można dostać warzywa szklarniowe czy sprowadzane z cieplejszych krajów, gdzie już owocują – głównie z Hiszpanii. Miłośnicy kiszonych i małosolnych ogórków, którzy nie mogą doczekać się rodzimych warzyw zadowalają się tymi zagranicznymi lub też przygotowują plan na przetwory, które zaczną robić w późniejszym terminie. Dlaczego tak wiele osób zachwyca się kiszonkami?

Ogórki kiszone – smaczne i zdrowe

Ogórki kiszone są przede wszystkim smaczne – lekko kwaskowate, wyraziste, chrupiące i jędrne. Można się nimi zajadać prosto ze słoika, wiele osób lubi też pić wodę po ogórkach. Są one idealnym dopełnieniem dań z grilla, mięsa, sałatek, ryb. Ogórki współgrają z szynką, serem, cebulką, można je dorzucać do sosu tatarskiego, czy zrobić na ich bazie rozgrzewającą i sycącą zupę. Nie można zapominać o tym, że ogórki kiszone są także zdrowe. Wspierają zdrowie jelit, korzystnie wpływają na naszą odporność, mają także szereg witamin i mikroelementów m.in. rzadką witaminę K.

Ogórki kiszone – przepis podstawowy

Przygotowanie domowych ogórków małosolnych lub kiszonych jest banalnie proste. Zdrowe i jędrne warzywa (te przebarwione i miękkie należy odrzucić) należy dokładnie umyć i przełożyć to wcześniej wyparzonych słoików, tak by ciasno do siebie przylegały. Do środka wrzucamy także suszone gałązki kopru, ząbki czosnku, chrzan w plasterkach. Całość zalewamy ciepłą wodą z dużą ilością soli, tak by ogórki były w całości przykryte i szczelnie zakręcamy słoik. Po paru dniach możemy testować pierwsze ogórki małosolne! Takie kiszonki można przechowywać przez wiele miesięcy, bez obaw, że się zepsują – najlepiej jest je ustawić w chłodnym i zaciemnionym miejscu np. w piwnicy, czy spiżarni, choć niektórzy wolą trzymać je w lodówce.

Najlepsze dodatki do ogórków kiszonych

Klasyczny przepis na ogórki to gwarancja udanych kiszonek. Można jednak wzbogacić ich smak dzięki nietypowym dodatkom. Po co warto sięgnąć? Najciekawsze propozycje znajdziesz w naszej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski