Na talerzach i w miseczkach najwięcej owoców, rodzimych i egzotycznych. Były też sałatki. Taki styl odżywiania proponują uczennice Gimnazjum nr 3 w Nakle.
<!** Image 2 align=right alt="Image 81313" sub="Podczas przerw, gimnazjaliści mogli częstować się owocami oraz sałatkami Fot. Paweł Antonkiewicz
">- Wystawa zdrowej żywności została przygotowana przez parlament szkolny w związku ze Światowym Dniem Zdrowej Żywności i jest konsekwencją naszego udziału w ogólnopolskim programie „Trzymaj formę” - informuje Magdalena Bzdawka, nauczycielka chemii, która razem z Monika Potoczną, nauczająca biologii, jest koordynatorką programu. - Jego organizatorem są Główny Inspektorat Sanitarny oraz Stowarzyszenie „Federacja Producentów Żywności”. Celem projektu jest zwiększenie wśród młodzieży świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie człowieka.
Przedsięwzięcie będzie realizowane etapami, pierwszym była właśnie przygotowana przez uczniów wystawa zdrowej żywności w szkolnym holu.
<!** reklama>- W czasie przerw lekcyjnych, uczniowie dowiadywali się o zasadach zdrowego żywienia, między innymi o niezbędnych w codziennej diecie składnikach odżywczych, dziennym zapotrzebowaniu organizmu na kalorie - dodaje Magdalena Bzdawka.
Owoce: jabłka, banany, pomarańcze, mandarynki, ananasy a także warzywa: ogórki, rzodkiewki, cebule - uczniowie zakupili za składkowe, klasowe pieniądze. Część oferowali kolegom w naturalnej postaci. Do wybory były sałatki owocowe: banany, pomarańcze, winogrona. Kto chciał, mógł też spróbować sałatek warzywnych.
- Przygotowywałyśmy je w domach - mówi Karolina Kot, która do degustacji zachęcała razem z koleżankami: Pauliną Kwaśniewską, Olą Rybak i Moniką Świniarską.
Obok, do skosztowania innej, ale też owocowej sałatki, przekonywały Paulina Oleś i Róża Nowak. Kto spróbował - na ogół chwalił, choć nie wszyscy dali się skusić. - Ja takiego czegoś nie jem - oznajmił jeden gimnazjalista.
- Projekt zakończy się w czerwcu - informuje Monika Potoczna. - Do tego czasu uczniowie będą pogłębiać wiedzę dotyczącą zdrowego stylu życia. Informować o tym będziemy podczas lekcji wychowawczych, w planie mamy spotkanie z dietetyczką z Domu Pomocy Społecznej w Nakle. Odbędą się także zajęcia dotyczące zależności żywienia od stanu psychicznego człowieka. Przeprowadzimy również test sprawności fizycznej.
Podczas finałowej imprezy projektu - zaplanowanej na Dzień Dziecka - gimnazjaliści wystąpią z prezentacjami: plakatami o treści prozdrowotnej, przedstawią projekty ścieżki lub wycieczki rowerowej. Reprezentanci klas sprawdza swą wiedzę w teście o zdrowym trybie życia.