Zobacz wideo: Fontanna w Starym Fordonie będzie efektownym elementem rewitalizacji
W czwartkowy (16 grudnia 2021 r.) wieczór w Spichrzach nad Brdą (ul. Grodzka 7-11) Muzeum Okręgowego w Bydgoszczy otworzono kulinarną wystawę, która zaciekawi nie tylko smakoszy! „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu”, której kuratorką jest Anna Kornelia Jędrzejewska, przybliża materialne i niematerialne dziedzictwo lokalnej kultury kulinarnej.
Na wystawie zobaczyć można, m.in. dawne naczynia z muzealnych zbiorów, narzędzia służące do przygotowania, podawania i przechowywania jedzenia oraz jadłospisy – również z szuflad bydgoszczan! Nie brakuje fotografii popularnych bydgoskich restauracji, kawiarni czy cukierni, których specjałami były marcepany, pączki, torty i desery, w tym ten będący specjalnością bydgoskich lokali: książę Pückler, składający się z lodów w kilku smakach.
Dawne opakowania i reklamy bydgoskich zakładów, wigilijne stoły z Kujaw i degustacje
Wspomniana zostanie działalność znanych, a często już nieistniejących bydgoskich fabryk, wytwórni i zakładów spożywczych, a całość uzupełnią historyczne reklamy i ogłoszenia prasowe.
- Na wystawie prezentujemy wybór niemal 100 prac Bronisława Zygfryda Nowickiego z kolekcji graficznej naszego muzeum - zdradziła nam Anna Kornelia Jędrzejewska. - Warto podkreślić, że spod jego ręki wyszły najbardziej znane i kojarzone opakowania herbatników Jutrzenki, reklamy octu Pilińskiego czy Etykiet Fordońskich Zakładów Spożywczych P.T. Przetwórni Owocowo-Warzywnej w Fordonie. Dorobek artysty w zakresie grafiki użytkowej imponuje.
W świąteczny klimat wprowadzają zwiedzających aranżacje stołów wigilijnych: kujawskiego i mieszczańskiego z okresu międzywojennego, a także kuchni z czasów PRL-u.
Więcej o wystawie „Przepis na Bydgoszcz” w rozmowie z kuratorką
Warto dodać, że wystawie towarzyszy książka pod tym samym tytułem „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu”, w której znajdziemy zbiór przepisów kulinarnych związanych z naszym miastem, a także współczesne propozycje lokalnych szefów kuchni, cukierników i pedagogów. Tekst uzupełnią eseje dotyczące historii wyżywienia w Bydgoszczy i okolicach.
W trakcie trwania wystawy, która czynna będzie do 27 lutego 2022 r. (czyli do końca karnawału), warto wybrać się do bydgoskich restauracji oraz cukierni i kawiarni, w których możliwa jest degustacja dań i wyrobów inspirowanych dawnymi przepisami związanymi z Bydgoszczą. Jakich na przykład?
- „Dorsz w cieście piwny” w Warzelni Piwa Bydgoszcz, „Bydgoska bułka szyperska” w Kuchni Pałacowej Ostromecko MCK Bydgoszcz, „Gęś pieczona z plackami grochowymi” w Restauracji Apteka, „Kawa wiedeńska” po bydgosku w Bromberg Kaffe. Natomiast galantyna i pierogi dostępne są na zamówienie w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, Bigosek „Niech Cię Zakole” znajdziemy na Frymarku Bydgoskim, a bydgoskie obartuchy być może w Cukierni Sowa. Czekoladę i cukierki, krówki z Bydgoszczy oferuje nam Karmelowa Kraina. Każdy z zaproszonych do współpracy gości podał recepturę, według której można wykonać danie - podpowiada Anna Kornelia Jędrzejewska.
Muzeum Okręgowe w Bydgoszczy nadal czeka na Wasze przepiśniki - „Podziel się przepisem!”
- Zachęcamy do odszukania swoich rodzinnych przepiśników: zeszytów, zbiorów z przepisami na różne dania – przesłania ich zdjęć na adres: [email protected] lub przyniesienia do muzeum, celem wykonania dokumentacji oraz pokazania ich w naszych mediach społecznościowych - zachęca MOB.
Spacer na inaugurację Bydgoskiego Szlaku Kulinarnego
Muzeum Okręgowe w Bydgoszczy współpracuje z twórcami Bydgoskiego Szlaku Kulinarnego. Dlatego na inaugurację nowego szlaku warto wybrać się na spacer z historią wyżywienia w Bydgoszczy - w sobotę (18 grudnia) - start o godz. 14 w Spichrzach nad Brdą na wystawie „Przepis na Bydgoszcz…”, w programie są też trzy degustacje. Szczegóły i zapisy TUTAJ
