Apteka pod Łabędziem Muzeum Okręgowego w Bydgoszczy 22 stycznia na kilka godzin stała się miejscem kulinarnych przysmaków kuchni kurdyjskiej! „Mali daykm - Dom mojej mamy” - tak zatytułowana została pierwsza odsłona cyklu warsztatów „Kuchnia bez pokoju”, towarzyszących wystawie MOB „Kurdystan. Oblicza trwania”, jaką do końca marca można zwiedzać w Bydgoskim Centrum Finansowym (dawnym CH Drukarnia).
Pochodząca z Kurdystanu Shahram Ismael, która kilka lat temu ukończyła w Polsce studia na kierunku finanse i rachunkowość, obecnie mieszkanka Krakowa, opowiedziała przybyłym na warsztaty bydgoszczanom o kurdyjskim domu i rytmie posiłków podawanych w ciągu dnia. Uczestnicy warsztatów pod okiem Shahram, która była ubrana w tradycyjny strój, mieli okazję nauczyć się gotować kurdyjski bulgur, zupę z soczewicy oraz lepki deser i zjeść to wszystko na dywanie (tak, jak w prawdziwym, kurdyjskim domu), pijąc po posiłku oryginalną herbatę.
Podczas warsztatów obecna była również podróżniczka Agnieszka Siejka, która pokazała zdjęcia ze swych wypraw i opowiedziała o kurdyjskiej gościnności, jakiej doświadczyła.
Kurdyjskie dania znajdziemy też w menu bydgoskich i podbydgoskich restauracji
- Do udziału w warsztatach kulinarnych zaprosiliśmy również szefów kuchni bydgoskich i podbydgoskich restauracji, którzy pod merytorycznym przewodnictwem Shahram Ismael będą przygotowywać dania kuchni kurdyjskiej. Mało tego, na czas trwania festiwalu w kartach menu wybranych restauracji będą do wybory kurdyjskie potrawy. Zachęcamy do zaglądania na stronę muzeum.bydgoszcz.pl i Facebook MOB, gdzie będziemy informować na bieżąco o miejscach, w których będzie można zasmakować w kurdyjskiej kuchni - zdradza nam Anna Kornelia Jędrzejewska.
Polecamy także
Zamierzonym efektem tych działań jest stworzenie unikalnej oferty pobudzającej lokalną aktywność w sektorze HoReCa w mało atrakcyjnym turystycznie okresie. Potencjał rozwojowy tego pomysłu docenił Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, który wsparł organizację projektu z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Cykl warsztatów kulinarnych w Aptece pod Łabędziem MOB. Kiedy kolejne zajęcia?
MOB w ramach cyklu zaplanowało jeszcze dwa warsztaty kuchni kurdyjskiej - 5 lutego „Wspólna uczta” i 19 marca „Kurdyjski Nowy Rok”. Zapisy prowadzone są mailowo pod adresem: [email protected]. Koszt: 50 zł/osoba (płatne na miejscu, w kasie Muzeum Okręgowego Apteki pod Łabędziem).
Warto dodać, że nie przez przypadek zajęcia odbywają się w nowo otwartej Aptece pod Łabędziem przy ul. Gdańskiej 4 w Bydgoszczy, bo to w aptekach znajdowały się często przyprawy z egzotycznych krajów, w tym te ze Wschodu.
