Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chleb, „kurczak z drzewa”, „miejski” miód... na kulinarnym pikniku w bydgoskich Młynach Rothera

Justyna Tota
Justyna Tota
Bydgoska część pikniku „Chleb nasz powszedni. Tradycje kulinarne Pomorza i Kujaw” odbędzie się w Młynach Rothera w niedzielę, 17 lipca. Wstęp wolny!
Bydgoska część pikniku „Chleb nasz powszedni. Tradycje kulinarne Pomorza i Kujaw” odbędzie się w Młynach Rothera w niedzielę, 17 lipca. Wstęp wolny! kolaż Polska Press
Rozmowy o kuchni i kulturze jedzenia z Ewą Wachowicz i Michałem Korkoszem „Rozkosznym” , warsztaty chlebowe, pokazy kuchni molekularnej, sekrety roślinnego świata czy drożdżowe ciekawostki - te i inne atrakcje w niedzielę w godz. 11-17 na pikniku „Chleb nasz powszedni. Tradycje kulinarne Pomorza i Kujaw” w Młynach Rothera. Atrakcje są bezpłatne, na warsztaty są zapisy.

„Chleb nasz powszedni. Tradycje kulinarne Pomorza i Kujaw” - pod taką nazwą w ten weekend odbędzie się piknik popularnonaukowy, który organizują wspólnie bydgoskie Młyny Rothera i toruńskie Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy.

W Bydgoszczy bezpłatne atrakcje w Młynach Rothera w niedzielę (17 lipca) w godz. 11-17.

  • Będą spotkania z: ekspertką od polskiej kuchni Ewą Wachowicz (godz. 11) i autorem książek kucharskich, blogerem Michałem Korkoszem „Rozkosznym” (godz. 12). Po każdym ze spotkań będzie okazja zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie z gośćmi i zdobyć ich autograf.
  • Gratką dla smakoszy domowego chleba będą z pewnością warsztaty chlebowe (godz. 12.30, 14, 15.30) z opowieścią o zakwasie Justyny Zielińskiej, doradczyni żywieniowej i psychodietetyczki. Poznacie nie tylko proces wypieku, ale i dowiecie się, jakie rodzaje mąki najlepiej sprawdzą się w domowej piekarni. Dla uczestników warsztatów (uwaga, zapisy e-mail: [email protected] lub osobiście, w Zaczynie Młynów Rothera) będzie dostępny gotowy zakwas do wypieku domowego chleba, przygotowany przez lokal Monka, która wkrótce otworzy w Młynach restaurację i kawiarnię - a podczas pikniku zaprosi do degustacji swych specjałów.
  • Będzie też coś dla miłośników kuchni wegańskiej - Fundacja Zdrowego Życia w godz. 12.00-16.00 poczęstuje, np. kotletem z żółtej huby („kurczakiem z drzewa”) czy barszczem z podagrycznika pospolitego, a Akademia Natura opowie o właściwościach dzikich roślin i zaprosi do wspólnego stworzenia drzewa z ciasteczek, jadalnych liści, kwiatów i owoców.
  • Z kolei Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Politechniki Bydgoskiej pozwoli nam podglądać pod mikroskopem, jak pożyteczne i chorobotwórcze mikroorganizmy rosną na specjalnych pożywkach. Dowiemy się też więcej o ziemniaku i jego odmianach, właściwościach prozdrowotnych oraz odkryjemy, jak powstaje mączka ziemniaczana. Pod lupę weźmiemy też ziarna!
  • Dla lubiących nowoczesność - o godz. 13.30, 14.15, 15 pokazy kuchni molekularnej, czyli kuchni przyszłości! Możecie być pewni, że będzie efektownie i smacznie, a wszystko przy nietypowym wykorzystaniu zjawisk chemicznych i fizycznych.
  • Podczas trwania pikniku będzie można poznać także świat pszczół i posmakować miodu z pasieki na dachu Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy. Przekonacie się, że miód ten jest nie tylko smaczny, ale i ma właściwości lecznicze. W godz. 11.00-15.00 można skonsultować się z dietetykiem Moniką Bielik, która bezpłatnie udzieli porad w zakresie budowania prawidłowych nawyków żywieniowych, oceny żywienia oraz czym się kierować przy wyborze produktów spożywczych. Pani dietetyk podpowie też, jak się odżywiać, by mieć idealną dla siebie wagę, omówi też diety istotne w chorobach dietozależnych, nerek i dializoterapii, po przeszczepie narządów czy w chorobie onkologicznej.
  • Na tarasie Młynów spotkacie także Prof. Ciekawskiego, który w swej pracowni zaprezentuje drożdżowe ciekawostki. - Pan Drożdż zostanie poddany wielu badaniom, w których będą mogły wziąć udział uczestniczące w imprezie ciekawskie dzieciaki. Przeprowadzimy wywiad z Drożdżem, który opowie, jak to jest być jednokomórkowym grzybem, zaprezentuje pączkowanie i pochwali się umiejętnością produkcji CO2. Ponadto na stanowisku dowiemy się, co lubią drożdże, co jedzą, jaką lubią temperaturę i co by było, gdyby ich nie było - zapowiada Fundacja Profesora Ciekawskiego.

Polecamy także

W sobotę i niedzielę w godz. 11-17 atrakcje czekają również w toruńskim Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy

Sobota, 16 lipca

  • godz. 12 i 14 - gotowanie z Jaśkiem Kuroniem
  • godz. 12-16 - degustacja staropolskiego bigosu
  • godz. 13 - wykład z pokazem "Drożdże - mikroskopijni mocarze"
  • godz. 11, 13, 15 - warsztaty chlebowe Młynów Rothera
  • godz. 11-17 - "W starym młynie praca wre"
  • godz. 11-17 - "Ziarnko do ziarnka" (stanowisko do (róż)poznania ziarna)
  • godz. 11-17 - "Zapomniane smaki" (kuchnia Słowian)
  • godz. 11-17 - "Jak ludzie oswoili drożdże?"
  • godz. 11-17 - "Ignis, czyli ogień" (historyczne i prehistoryczne techniki wzniecania ognia)

Niedziela, 17 lipca

  • godz. 10.30 - wykład "Co jadali dawni toruńscy mieszczanie?"
  • godz. 13 - wykład "Browary i winnice dawnego Torunia"
  • godz. 12-16 - degustacja staropolskich zup
  • godz. 11-17 - "W dobrym tonie na salonie" (zabawa w układanie naczyń i sztućców na podstawie menu)
  • godz. 11-17 - "Gnieć ciasto!" (przygotowanie ciasta, które przewodzi prąd elektryczny)
  • godz. 11-17 - "Makatkowe rymowanki"
  • godz. 11-17 - "Fizyk(a) w garnku" (zjawiska fizyczne i chemiczne związane z procesami, jakie zachodzą w kuchni przy użyciu tradycyjnych sprzętów kuchennych)
  • godz. 11-17 - "Zdrowie "zaklęte" w ziołach i przyprawach"
  • godz. 11-17 - "Pieczywo pod lupą"
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Filip Chajzer o MBTM

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera