Spośród około 1400 gatunków róż w Polsce dziko rosną 23.
Owoce dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C - mają jej kilkadziesiąt razy więcej niż cytrusy. Jest w nich też dużo innych witamin: A, B1, B2, E, K oraz kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, garbników, pektyn.
Stosuje się je w nadciśnieniu, chorobach serca, wątroby i jako lek witaminowy. Działają wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego. Pączki z nadzieniem różanym, a może klasyczna marmolada? Wypróbuj przepisy, który nie tylko zachwycą cię smakiem, ale również właściwościami zdrowotnymi.
ZOBACZ TAKŻE: Rokitnik, dzika róża i jagody goji, czyli adaptogeny w kuchni
(Źródło:Dzień Dobry TVN
Dostawca: TVN)
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
