Służby sanitarne przynajmniej raz w roku, zwykle przed rozpoczęciem sezonu letniego, kontrolują lodziarnie.
- Nieutrzymanie prawidłowych warunków sanitarno-higienicznych przez prowadzących punkty sprzedaży lodów może sprzyjać zatruciom - przestrzega Krystyna Błażejewska, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. - Dlatego niezwykle ważne jest przestrzeganie zasad higieny oraz właściwe korzystanie z odpowiednich surowców.
W tym roku w ramach działań profilaktycznych, w tym roku WSSE rozpoczęła akcję promocyjną w zakresie badania lodów.
- Analizy prowadzimy w kierunku stwierdzenia obecności bakterii chorobotwórczych: salmonella, Listeria monocytogenes - wyjaśnia Krystyna Błażejewska.
Akcja potrwa do 30 czerwca. W tym czasie badanie w kierunku wymienionych powyżej oznaczeń wykonane w laboratorium WSSE przeprowadzone zostanie w promocyjnej cenie (150 zł netto za próbkę - cena poza akcją to 316 zł netto).
Przeprowadzenie stosownych badań daje prowadzącemu lodziarnie gwarancję bezpieczeństwa dla obsługiwanych klientów. Warto dodać, że w 2013 roku służby sanitarne skontrolowały 19 wytwórni lodów oraz 160 automatów do lodów. Podczas tych kontroli nie odnotowano uchybień sanitarnych.
Jedz produkty lekkostrawne
Służby sanitarne prowadzą również kontrole punktów obrotu żywnością i zbiorowego żywienia.

- Nie istnieje katalog produktów, których spożywanie jest niewskazane w okresie upałów, specjaliści zalecają przede wszystkim regularne spożywanie posiłków (tzw. lekkostrawnych) nieobciążających żołądka czy wątroby, a przy tym regularne nawadnianie organizmu - radzi Krystyna Błażejewska. - W czasie wzrostu temperatur istotne jest spożywanie dużej ilości wody, najlepiej niegazowanej. Wychodząc z domu w upalne dni zawsze należy zabrać ze sobą butelkę wody.
W okresie upałów trzeba pamiętać o prawidłowym przechowywaniu żywności. Odpowiednio zabezpieczyć należy prawie wszystkie produkty, szczególnie pochodzenia zwierzęcego, produkty mleczne oraz produkty pochodzenia roślinnego.
Ważny sposób przechowywania
- Robiąc zakupy (nie tylko w okresie letnim) należy zwracać uwagę na warunki przechowywania żywności, czy temperatura otoczenia żywności dostosowana jest do rodzaju produktów - podkreśla rzecznik WSSE. - Warto sprawdzić, czy żywność nie jest narażona na długotrwałe działanie promieni słonecznych oraz inne czynniki zewnętrzne.
Wszelkiego rodzaju zachorowaniom bądź zatruciom pokarmowym można zapobiec poprzez stosowanie „Pięciu kroków do bezpiecznej żywności” (patrz ramka).
Będzie gorąco
Zgodnie z prognozami długoterminowymi, przez kolejne kilka dni w dzień temperatura powietrza może przekroczyć 30 stopni Celsjusza. W nocy słupek rtęci wskazywać będzie ok. 15 stopni Celsjusza. Ciśnienie atmosferyczne wyniesie ok. 1021 h. Wiatr ma być słaby lub umiarkowany ze wschodu. Na niebie rzadko pojawią się chmury.
W taką pogodę, jak radzą specjaliści, osoby starsze i małe dzieci powinny unikać zbyt długiego przebywania na otwartej przestrzeni, ponieważ do wystąpienia udaru cieplnego dochodzi najczęściej z powodu przegrzania głowy i karku oraz zbyt silnego działania promieni ultrafioletowych.