Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uwaga na te jajka, wykryto Salmonellę - ostrzeżenie dla polskich konsumentów!

Michał Sierek
Michał Sierek
Czwartek, 15 czerwca - GIS wydał ostrzeżenie dotyczące dwóch partii jaj w związku z wykryciem na skorupkach pałeczek Salmonella Enteritidis
Czwartek, 15 czerwca - GIS wydał ostrzeżenie dotyczące dwóch partii jaj w związku z wykryciem na skorupkach pałeczek Salmonella Enteritidis Pexels/zdjęcie ilustracyjne
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w czwartek, 15 czerwca, ostrzeżenie dotyczące dwóch partii jaj. Na ich skorupkach stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. "Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - ostrzega GIS.

Ostrzeżenie pojawiło się w czwartek na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego. "Producent podjął działania mające na celu poinformowanie odbiorców o konieczności wycofania partii jaj" - czytamy na stronie GIS.

Nie należy spożywać partii jaj określonych w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - Główny Inspektorat Sanitarny

Obecność pałeczek Salmonella Enteritidis stwierdzono na skorupkach tych jajek:

  • Produkt – Jaja L ściółkowe
  • Data minimalnej trwałości/numerem partii: 2023-06-18 oraz 2023-06-23
  • Kod na skorupkach jaj: 2PL18041334
  • Producent: Ferma PIWODA Jacek Zygmunt ul. Piwoda 202 37-522 Wiązownica

Przeczytaj również: Czternasta emerytura 2023 - nowe wyliczenia netto. Takie przelewy dostaną emeryci

Jajka i Salmonella. Pamiętaj o tych zasadach

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.

Na co trzeba zwrócić uwagę? Oto kilka cennych porad od Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego:

Zakup jaj
▶ Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.

Przechowywanie
▶ Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.

Przygotowywanie dań/potraw
▶ Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
▶ Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
▶ Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
▶ Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
▶ Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
▶ Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.

Podawanie posiłków
▶ Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera