Katarzyna Zawada
Redaktor, Serwisy TematyczneStrefa Agro
119 materiałów
Z mediami jestem związana od ponad dekady. Specjalizuję się w branży agro, przez wiele lat zajmowałam się też sekcją sportową. W Polska Press pracuję już cztery lata, jestem częścią redakcji serwisów tematycznych.
Stawiam na jasny przekaz i kontakt z czytelnikami. Wybieram tematy, które zaspokoją głód wiedzy zarówno rolników, prezesów firm, producentów, jak i zwykłych konsumentów.
Z moich tekstów dowiesz się m.in. o trwających i planowanych naborach, zmianach w dopłatach, problemach gospodarstw, protestach, świadczeniach KRUS i ZUS, cenach podstawowych produktów, a także przeczytasz wywiady z ciekawymi ludźmi z branży.
Pochodzę z Warszawy, ale obecnie mieszkam w woj. podlaskim. Kocham kawę, serialowe maratony, piłkę nożną i skoki narciarskie.
Masz ciekawy temat? Napisz do mnie:
Świąteczne pierogi lub pyzy na obiad. Jakiej mąki użyć i jak je przygotować
Pierogi, knedle, śląskie, racuchy, pyzy, naleśniki. Czym byłaby kuchnia polska bez mąki? Wykorzystanie tego cennego produktu doskonale sprawdzi się przy wielu...
Skorupki jaj, mleko i drożdże. Co je łączy?
W naszych domach znajduje się wiele produktów, których zastosowanie może zaskoczyć. Mleko czy drożdże sprawdzą się nie tylko przy pieczeniu ciast. Z kolei...
Roślinne jajo na twardo? Szwajcarzy już je mają
Wygląda jak jajko, ale w smaku go nie przypomina. Szwajcarskie przedsiębiorstwo Migros wprowadziło do sprzedaży „V-Love the Boiled” – jaja na twardo...
Za co uwielbiamy mięso indycze? W USA ląduje dziś na stołach
Chude, lekkostrawne i sycące. Mięso z indyka ma wiele zalet. W ostatni czwartek miesiąca, 25 listopada, Amerykanie zjedzą je w ramach Święta Dziękczynienia....
Co na balkon a co do piwnicy? Przechowywanie warzyw i owoców zimą
Marchewki prosto z ogródka, jabłka z sadu i cebulka z działki mogą smakować dobrze nawet zimą. Na świeżość owoców i warzyw ma wpływ miejsce, w którym je...
Wędzone, parzone i surowe. Swojskie wędliny przygotujesz sam!
Domowe wędliny pachnące wędzeniem, przyprawami i… naturą. Powraca trend na swojskie wyroby. Okres pandemii w niejednym z nas obudził kulinarne talenty, coraz...
Kuchnia polska lżejsza niż 25 lat temu. Czego jemy więcej?
Na przestrzeni lat zmieniły się upodobania kulinarne Polaków. Z badania „Zwyczaje żywieniowe w Polsce. Co się zmieniło przez ostatnie 25 lat?”, przeprowadzonego...
Na świętego Marcina tylko gęsina? W Poznaniu królują jeszcze rogale
11 listopada to nie tylko obchody Święta Niepodległości, ale także dzień św. Marcina. Szczególnie świętują go poznaniacy, ale zdarza się, że w innych częściach...
NASZ PATRONATCo trzecią firmę w Polsce prowadzi kobieta. Konkurs Bizneswoman Roku po raz trzynasty
Po raz trzynasty kobiety staną do walki o tytuł Bizneswoman Roku. Na rynku małych firm usługowych aż 75 proc. z nich jest prowadzonych przez kobiety, jednak w...