Katarzyna Zawada
Redaktor, Serwisy TematyczneStrefa Agro
119 materiałów
Z mediami jestem związana od ponad dekady. Specjalizuję się w branży agro, przez wiele lat zajmowałam się też sekcją sportową. W Polska Press pracuję już cztery lata, jestem częścią redakcji serwisów tematycznych.
Stawiam na jasny przekaz i kontakt z czytelnikami. Wybieram tematy, które zaspokoją głód wiedzy zarówno rolników, prezesów firm, producentów, jak i zwykłych konsumentów.
Z moich tekstów dowiesz się m.in. o trwających i planowanych naborach, zmianach w dopłatach, problemach gospodarstw, protestach, świadczeniach KRUS i ZUS, cenach podstawowych produktów, a także przeczytasz wywiady z ciekawymi ludźmi z branży.
Pochodzę z Warszawy, ale obecnie mieszkam w woj. podlaskim. Kocham kawę, serialowe maratony, piłkę nożną i skoki narciarskie.
Masz ciekawy temat? Napisz do mnie:
Sprawdź, jak rozróżnisz sztuczny miód od prawdziwego
W sklepie mnogość słoików z miodami może przyprawić o zawrót głowy. Gryczane, lipowe, akacjowe – rodzaje są różne, nie zawsze jednak możemy trafić na produkt...
Co za pasztet! Królik, kaczka czy soczewica? Co wybierają Polacy?
Mięsne, rybne, warzywne, grzybowe… pomysłów na pasztet jest mnóstwo. Idealne do posmarowania kanapki lub podania na zimno w kawałku z sosem. Gotowe wyroby z...
Roślinne zamienniki mięsa. Burak zamiast polędwicy, kania zamiast schabu
Jedni przekonują nas, że mięso to niezbędny składnik w diecie człowieka, drudzy zaciekle kłócą się, że spożycie steka wołowego lub skrzydełek z kurczaka...
Niby krajowe, a jednak z importu. Koniec z oszukiwaniem konsumentów
Polska papryka, ale z Włoch. Polski czosnek, ale z Chin. Polskie ziemniaki, ale z Cypru. Wiele punktów sprzedaży praktykuje nazywanie krajowymi produktów, które...
Co można zrobić z jesiennych owoców? Rodzaje jabłek, gruszek i śliwek
Jesienne owoce są soczyste, rumiane i idealnie nadają się przetwory. Czy znasz rodzaje jabłek, gruszek i śliwek? Warto je rozróżniać, gdyż każdy owoc ma inne...
Dynia króluje tej jesieni. Najciekawsze pomysły i przepisy na dania
Królową tej jesieni niewątpliwie jest i będzie dynia, a co za tym idzie pełne barw przepisy z dyni. Często niedoceniana ma ogrom właściwości odżywczych, a dań,...
Wakacje 2022 w górach. Ile kosztuje wymarzony urlop? Oscypki i pamiątki nie są tanie
Sezon wakacyjny w większości opiera się na nadmorskich lub górskich destynacjach. Nad Bałtykiem królują ryby, gofry i kupowane na straganach muszelki, na...
Te grzyby zbierzesz w czerwcu. Nie musisz czekać do jesieni!
Grzybiarze swój właściwy sezon zaczynają późnym latem i jesienią, wtedy po deszczu następuje wysyp przeróżnych okazów. Nie oznacza to jednak, że wcześniej nie...
Benzoesan sodu, glutaminian sodu i aspartam. Co wiemy o dodatkach do żywności?
Jogurt ma intensywny smak owoców i kuszące zabarwienie? Chleb ze sklepu smakuje jakby wyszedł z babcinego pieca? Dodatki do żywności sprawiają, że wiele...
Jak świętuje się Wigilię w różnych regionach Polski? Na Podhalu głośno i rodzinnie!
Co kraj, to obyczaj. W Polsce tradycji nie brakuje. Dzielimy się opłatkiem, śpiewamy kolędy, zostawiamy nakrycie dla wędrowca i dajemy prezenty. Oprócz tych...