Szwajcarzy stawiają na produkty wege
Wprowadzenie nowości to ukłon w stronę wegetarian. Wytwarza go ELSA – spółka zależna Migros, a proces produkcji odbywa się w Szwajcarii.
Produkt przypomina jajko na twardo, ale w rzeczywistości jego pochodzenie nie jest zwierzęce. Zewnętrzna warstwa przypominająca skorupkę wytwarzana jest z białka sojowego, a żółtko to wytwór całkowicie roślinny.
To też może Cię zainteresować
Ile kosztują roślinne jaja?
Cena opakowania, które zawiera cztery sztuki roślinnych jaj, to 4,40 franków szwajcarskich.
W Azji też na to wpadli
Wiosną 2021 roku podobny produkt wszedł na rynek w Singapurze. OsomeFood wprowadziło jajko na twardo dla wegan, zwane OsomeEgg. W skład produktu wchodzą m.in. białka pochodzące z grzybów, skrobia, sok z marchwi i przyprawy.
Źródło: KIPDiP, OsomeFood
