10 błędów, które popełniamy w kuchni. Unikaj ich!

Michał Sierek
Michał Sierek
Próbowałeś zrobić średnio wysmażony stek, ale się nie udało? Twoje produkty szybko tracą na świeżości, a przecież schowałeś je do lodówki... Mięso w gulaszu wyszło zbyt twarde, albo nie ma smaku? Co z tym sosem, dlaczego spływa na dno?! Zwracamy uwagę na błędy, które często zdarza się popełniać w kuchni. Jak ich unikać?Przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo. Pixabay
Mięso w gulaszu wyszło zbyt twarde, albo nie ma smaku? Próbowałeś zrobić średnio wysmażony stek, ale się nie udało? Twoje produkty szybko tracą na świeżości, a przecież schowałeś je do lodówki... Co z tym sosem, dlaczego spływa na dno?! Zwracamy uwagę na błędy, które często zdarza się popełniać w kuchni. Jak ich unikać?

Zwracamy uwagę na błędy, które często zdarza się popełniać w kuchni. Jak ich unikać? Zobacz szczegóły w poniższej galerii.

Zbyt szybkie gotowanie.

Jeśli w przepisie jest napisane, że gulasz ma się robić 2-3 godziny, to nie przyspieszaj tego procesu. Przygotowanie dobrej potrawy wymaga czasu - nie wystarczy podkręcić palnik. Jeśli np. gulasz będziesz gotować za szybko, mięso będzie twarde i niesmaczne. Podobnie jest z rosołem, który gotowany na zbyt dużym ogniu zrobi się mętny.

Smażenie na nierozgrzanym oleju

Tłuszcz należy wylać na rozgrzaną patelnię. Dopiero, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę powinieneś położyć na nią swój produkt. Jeśli położysz go za wcześnie, produkt wchłonie tłuszcz - potrawa będzie bardziej kaloryczna i może być mniej smaczna.

Chowanie niektórych produktów do lodówki

Z pewnością chowasz niektóre z tych produktów do lodówki, bo chcesz, by dłużej zachowały świeżość. Wiele produktów w lodówce traci jednak swą jakość... Są to m.in.:

  • Owoce egzotyczne: mango, ananas, banany, awokado, cytrusy, które w lodówce tracą swój smak i aromat.
  • Rośliny strączkowe, papryka i ziemniaki, cebula, marchew, które w lodówce szybciej zgniją
  • Miód - szybciej ulega krystalizacji
  • Chleb i pieczywo - trzymane w lodówce szybciej czerstwieje

Z pewnością chowasz niektóre z tych produktów do lodówki, bo chcesz, by dłużej zachowały świeżość. Wiele produktów w lodówce traci jednak swą jakość...

Dodawanie oleju/oliwy do gotowanego makaronu

OK. Dodanie oleju/oliwy do gotowanego makaronu spowoduje, że nie będzie się kleił - jeśli o to Ci chodzi, zrób to. Jeśli jednak przygotowujesz makaron np. do tradycyjnego sosu spaghetti albo do spaghetti carbonara, to dodanie oleju podczas gotowania spowoduje, że sos nie będzie przyklejał się do makaronu - tego na pewno nie chcemy...

Trochę o ubijaniu białek...

Nie powinieneś ubijać białek z jajek wyjętych bezpośrednio z lodówki. Niech jajka najpierw nabiorą temperatury pokojowej. Drugą istotną rzeczą jest prawidłowe oddzielenie żółtka - jeśli część z niego zostanie, efekt ubijania może być gorszy. Pamiętaj oczywiście o tym, by przed rozbiciem skorupki jajko dobrze sparzyć wodą.

Krojenie na tej samej desce

Nie używaj tej samej deski do krojenia mięsa i warzyw/pieczywa. W mięsie mogą znajdować się bakterie i pasożyty - powinieneś unikać kontaktu mięsa z innymi produktami - szczególnie takimi, które będziesz spożywał bez gotowania/smażenia. Do mięs najlepiej używać też desek szklanych lub plastikowych, ponieważ drewniane trudniej umyć i może dość do rozwoju bakterii.

Mięso z lodówki prosto na patelnię...

Wyjmij mięso z lodówki odpowiednio wcześniej przed smażeniem. Szczególnie jeśli chcesz przygotować np. stek średnio wysmażony albo mocno krwisty. Temperatura mięsa wewnątrz i na zewnątrz powinna być jednakowa - ułatwi to osiągnięcie pożądanego rezultatu.

Zbyt długie przechowywanie mrożonych produktów

Staraj się trzymać porządek w zamrażarce. Produkty - nawet przechowywane w zamrażalniku - nie mogą tam przebywać wiecznie... Odpowiednie informacje znajdziesz na opakowaniach np. mrożonek.

Zbyt częste przewracanie produktu na patelni

Daj potrawie czas. Nie przewracaj zbyt często ryby czy mięsa. Z pewnością masz obawę czy się nie przypali. Tu jednak kluczowa jest temperatura, a nie przekładanie. Potrzeba czasu, by np. mięso ryby usmażyło się w środku a z zewnątrz panierka zrobiła się chrupiąca. Dodatkowo zbyt częste przewracanie spowoduje, że produkt rozleci się na mniejsze kawałki i będzie wyglądał mniej estetycznie.

Krojenie mięsa natychmiast po wyjęciu z piekarnika/zdjęciu z patelni

Rozgrzane mięso powinno chwilę zaczekać, zanim je pokroisz. Jeśli zrobisz to zbyt szybko, wypłyną z niego soki.

Które wina pasują do klasycznych polskich dań?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3