Zwracamy uwagę na błędy, które często zdarza się popełniać w kuchni. Jak ich unikać? Zobacz szczegóły w poniższej galerii.
Zbyt szybkie gotowanie.
Jeśli w przepisie jest napisane, że gulasz ma się robić 2-3 godziny, to nie przyspieszaj tego procesu. Przygotowanie dobrej potrawy wymaga czasu - nie wystarczy podkręcić palnik. Jeśli np. gulasz będziesz gotować za szybko, mięso będzie twarde i niesmaczne. Podobnie jest z rosołem, który gotowany na zbyt dużym ogniu zrobi się mętny.
Smażenie na nierozgrzanym oleju
Tłuszcz należy wylać na rozgrzaną patelnię. Dopiero, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę powinieneś położyć na nią swój produkt. Jeśli położysz go za wcześnie, produkt wchłonie tłuszcz - potrawa będzie bardziej kaloryczna i może być mniej smaczna.
Chowanie niektórych produktów do lodówki
Z pewnością chowasz niektóre z tych produktów do lodówki, bo chcesz, by dłużej zachowały świeżość. Wiele produktów w lodówce traci jednak swą jakość... Są to m.in.:
- Owoce egzotyczne: mango, ananas, banany, awokado, cytrusy, które w lodówce tracą swój smak i aromat.
- Rośliny strączkowe, papryka i ziemniaki, cebula, marchew, które w lodówce szybciej zgniją
- Miód - szybciej ulega krystalizacji
- Chleb i pieczywo - trzymane w lodówce szybciej czerstwieje
Z pewnością chowasz niektóre z tych produktów do lodówki, bo chcesz, by dłużej zachowały świeżość. Wiele produktów w lodówce traci jednak swą jakość...
Dodawanie oleju/oliwy do gotowanego makaronu
OK. Dodanie oleju/oliwy do gotowanego makaronu spowoduje, że nie będzie się kleił - jeśli o to Ci chodzi, zrób to. Jeśli jednak przygotowujesz makaron np. do tradycyjnego sosu spaghetti albo do spaghetti carbonara, to dodanie oleju podczas gotowania spowoduje, że sos nie będzie przyklejał się do makaronu - tego na pewno nie chcemy...
Trochę o ubijaniu białek...
Nie powinieneś ubijać białek z jajek wyjętych bezpośrednio z lodówki. Niech jajka najpierw nabiorą temperatury pokojowej. Drugą istotną rzeczą jest prawidłowe oddzielenie żółtka - jeśli część z niego zostanie, efekt ubijania może być gorszy. Pamiętaj oczywiście o tym, by przed rozbiciem skorupki jajko dobrze sparzyć wodą.
Krojenie na tej samej desce
Nie używaj tej samej deski do krojenia mięsa i warzyw/pieczywa. W mięsie mogą znajdować się bakterie i pasożyty - powinieneś unikać kontaktu mięsa z innymi produktami - szczególnie takimi, które będziesz spożywał bez gotowania/smażenia. Do mięs najlepiej używać też desek szklanych lub plastikowych, ponieważ drewniane trudniej umyć i może dość do rozwoju bakterii.
Mięso z lodówki prosto na patelnię...
Wyjmij mięso z lodówki odpowiednio wcześniej przed smażeniem. Szczególnie jeśli chcesz przygotować np. stek średnio wysmażony albo mocno krwisty. Temperatura mięsa wewnątrz i na zewnątrz powinna być jednakowa - ułatwi to osiągnięcie pożądanego rezultatu.
Zbyt długie przechowywanie mrożonych produktów
Staraj się trzymać porządek w zamrażarce. Produkty - nawet przechowywane w zamrażalniku - nie mogą tam przebywać wiecznie... Odpowiednie informacje znajdziesz na opakowaniach np. mrożonek.
Zbyt częste przewracanie produktu na patelni
Daj potrawie czas. Nie przewracaj zbyt często ryby czy mięsa. Z pewnością masz obawę czy się nie przypali. Tu jednak kluczowa jest temperatura, a nie przekładanie. Potrzeba czasu, by np. mięso ryby usmażyło się w środku a z zewnątrz panierka zrobiła się chrupiąca. Dodatkowo zbyt częste przewracanie spowoduje, że produkt rozleci się na mniejsze kawałki i będzie wyglądał mniej estetycznie.
Krojenie mięsa natychmiast po wyjęciu z piekarnika/zdjęciu z patelni
Rozgrzane mięso powinno chwilę zaczekać, zanim je pokroisz. Jeśli zrobisz to zbyt szybko, wypłyną z niego soki.
