Taki jest prosty przepis na racuchy z jabłkami. Zrobisz je szybko, bez drożdży!

Michał Sierek
Michał Sierek
Przepis na pyszne racuchy z jabłkami. Zrobisz je bardzo szybko bez drożdży. Składniki i sposób przygotowania poniżej
Przepis na pyszne racuchy z jabłkami. Zrobisz je bardzo szybko bez drożdży. Składniki i sposób przygotowania poniżej Pixabay/ZDJĘCIE ILUSTRACYJNE
Pyszne racuchy z jabłkami. Świetnie nadadzą się na śniadanie, albo na podwieczorek i ze smakiem zjedzą je zarówno dzieci, jak i dorośli. Z tym przepisem zrobisz je szybko i na pewno będą ci smakować. Poniżej sprawdzony przepis na szybkie racuchy z jabłkami (bez drożdży). Składniki, sposób przygotowania oraz propozycja podania poniżej. Zaczynamy!

Zobacz wideo: Szkodliwe picie z plastiku

Tak zrobisz szybko racuchy z jabłkami bez drożdży. Czas przygotowania samego ciasta według tego przepisu zajmie 10-15 minut, później jeszcze tylko krótkie smażenie na złoty kolor i będą gotowe. Do zrobienia pysznych racuchów będziesz potrzebować następujących składników:

Przepis na szybkie racuchy z jabłkami bez drożdży. Składniki

  • 2 jajka (średniej wielkości)
  • 220 ml mleka 3,2 proc. (jedna szklanka)
  • 250 g mąki pszennej
  • jedna łyżka cukru
  • cukier waniliowy (opcjonalnie)
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 średnie jabłka
  • olej roślinny
  • cukier puder

Szybki przepis na racuchy z jabłkami - sposób przygotowania

Do miski wlej lekko podgrzane mleko oraz wbij dwa średniej wielkości jaja. Wszystko wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Następnie do tej samej miski przesiej pszenną mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę i cukier. Opcjonalnie - do smaku dosyp niewielką ilość cukru waniliowego. Wymieszaj mikserem na niskich obrotach.

Obrane ze skórki jabłka zetrzyj na tarce (na grubych oczkach). Starte jabłka dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką.

Tak smażymy racuchy

Rozgrzej dobrze olej na patelni. Jeśli położysz racuchy na zimny olej "napiją się" większej ilości tłuszczu, będą mniej smaczne i bardziej kaloryczne. Na rozgrzany olej nakładaj ciasto (1,5-2 łyżki na jednego racucha). Na średnim ogniu smaż przez około 1,5-2 minuty na każdej ze stron. Czas smażenia oczywiście możesz zmodyfikować (będzie zależał od grubości ciasta, jakie wyłożysz, mocy palnika, na którym smażysz) - ważne, by z obu stron uzyskać złoty kolor, a racuchy były chrupiące.

Po zdjęciu z patelni połóż racuchy na talerz wyłożony papierem ręcznikowym, odsączysz w ten sposób trochę tłuszczu. Przed każdą kolejną partią dodawaj na patelnię nieco oleju.

Po przełożeniu na czysty talerz, posyp racuchy cukrem pudrem. Świetnie będą też smakować np. z dżemem wiśniowym.

  • Zmodyfikowana wersja przepisu: zamiast zetrzeć jabłka, można je pokroić w ćwiartki a następnie w (nie za grube) plasterki. Tak pokrojone jabłka dodajemy do ciasta i mieszamy a następnie smażymy.

Smacznego!

Najczęściej popełniane błędy w kuchni - ich się wystrzegaj

Te błędy popełniane w kuchni sprawią, że Twoja potrawa będzie mniej smaczna. Zwracamy uwagę na to, jakich produktów nie należy trzymać w lodówce. Z artykułu dowiesz się również, czego nie robić, jeśli nie chcesz, by Twoja potrawa stała się bardziej kaloryczna oraz dlaczego dodawanie oleju do gotowanego makaronu to nie zawsze dobry pomysł:

POLECAMY:

W ostatnich tygodniach na polach króluje kwitnący rzepak. Sporo upraw można spotkać jadąc na północ od Bydgoszczy drogą krajową nr 25. Wybraliśmy się z dronem do Mąkowarska (powiat bydgoski, gmina Koronowo), gdzie rzepak pięknie zakwitł m.in. w rejonie, w którym DK 25 przebiega nad linią kolejową.▶ Zdjęcia z wyższego pułapu możecie obejrzeć w galerii.

Pola w Mąkowarsku skąpane w rzepaku. Zobacz zdjęcia z drona

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie