Zobacz wideo: Szkodliwe picie z plastiku
Tak zrobisz szybko racuchy z jabłkami bez drożdży. Czas przygotowania samego ciasta według tego przepisu zajmie 10-15 minut, później jeszcze tylko krótkie smażenie na złoty kolor i będą gotowe. Do zrobienia pysznych racuchów będziesz potrzebować następujących składników:
Przepis na szybkie racuchy z jabłkami bez drożdży. Składniki
- 2 jajka (średniej wielkości)
- 220 ml mleka 3,2 proc. (jedna szklanka)
- 250 g mąki pszennej
- jedna łyżka cukru
- cukier waniliowy (opcjonalnie)
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 średnie jabłka
- olej roślinny
- cukier puder
Szybki przepis na racuchy z jabłkami - sposób przygotowania
Do miski wlej lekko podgrzane mleko oraz wbij dwa średniej wielkości jaja. Wszystko wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Następnie do tej samej miski przesiej pszenną mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę i cukier. Opcjonalnie - do smaku dosyp niewielką ilość cukru waniliowego. Wymieszaj mikserem na niskich obrotach.
Obrane ze skórki jabłka zetrzyj na tarce (na grubych oczkach). Starte jabłka dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką.
Tak smażymy racuchy
Rozgrzej dobrze olej na patelni. Jeśli położysz racuchy na zimny olej "napiją się" większej ilości tłuszczu, będą mniej smaczne i bardziej kaloryczne. Na rozgrzany olej nakładaj ciasto (1,5-2 łyżki na jednego racucha). Na średnim ogniu smaż przez około 1,5-2 minuty na każdej ze stron. Czas smażenia oczywiście możesz zmodyfikować (będzie zależał od grubości ciasta, jakie wyłożysz, mocy palnika, na którym smażysz) - ważne, by z obu stron uzyskać złoty kolor, a racuchy były chrupiące.
Po zdjęciu z patelni połóż racuchy na talerz wyłożony papierem ręcznikowym, odsączysz w ten sposób trochę tłuszczu. Przed każdą kolejną partią dodawaj na patelnię nieco oleju.
Po przełożeniu na czysty talerz, posyp racuchy cukrem pudrem. Świetnie będą też smakować np. z dżemem wiśniowym.
- Zmodyfikowana wersja przepisu: zamiast zetrzeć jabłka, można je pokroić w ćwiartki a następnie w (nie za grube) plasterki. Tak pokrojone jabłka dodajemy do ciasta i mieszamy a następnie smażymy.
Smacznego!
Najczęściej popełniane błędy w kuchni - ich się wystrzegaj
Te błędy popełniane w kuchni sprawią, że Twoja potrawa będzie mniej smaczna. Zwracamy uwagę na to, jakich produktów nie należy trzymać w lodówce. Z artykułu dowiesz się również, czego nie robić, jeśli nie chcesz, by Twoja potrawa stała się bardziej kaloryczna oraz dlaczego dodawanie oleju do gotowanego makaronu to nie zawsze dobry pomysł:
POLECAMY:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji
- Ludzie zachwycają się bratową teścia Kondrata. Piszą jej, że ma niezwykłą urodę
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce