Nie chowaj tych produktów do lodówki
Z pewnością chowasz niektóre z tych produktów do lodówki, bo chcesz, by dłużej zachowały świeżość. Wiele produktów w lodówce traci jednak swą jakość... Są to m.in.:
- Owoce egzotyczne: mango, ananas, banany, awokado, cytrusy, które w lodówce tracą swój smak i aromat.
- Rośliny strączkowe, papryka i ziemniaki, cebula, marchew, które w lodówce szybciej zgniją
- Miód - szybciej ulega krystalizacji
- Chleb i pieczywo - trzymane w lodówce szybciej czerstwieje
Staraj się trzymać porządek w zamrażarce. Produkty - nawet przechowywane w zamrażalniku - nie mogą tam przebywać wiecznie... Odpowiednie informacje znajdziesz na opakowaniach np. mrożonek.
PRZECZYTAJ: Czternasta emerytura 2023 - oto nowe wyliczenia netto. Tyle dostaniesz na rękę
Gotowanie i smażenie. To musisz wiedzieć
Jeśli w przepisie jest napisane, że gulasz ma się robić 2-3 godziny, to nie przyspieszaj tego procesu. Przygotowanie dobrej potrawy wymaga czasu - nie wystarczy podkręcić palnik. Jeśli np. gulasz będziesz gotować za szybko, mięso będzie twarde i niesmaczne. Podobnie jest z rosołem, który gotowany na zbyt dużym ogniu zrobi się mętny.
Co jeszcze warto wiedzieć?
- Wyjmij mięso z lodówki odpowiednio wcześniej przed smażeniem. Szczególnie jeśli chcesz przygotować np. stek średnio wysmażony albo mocno krwisty. Temperatura mięsa wewnątrz i na zewnątrz powinna być jednakowa - ułatwi to osiągnięcie pożądanego rezultatu.
- Nie używaj tej samej deski do krojenia mięsa i warzyw/pieczywa. W mięsie mogą znajdować się bakterie i pasożyty - powinieneś unikać kontaktu mięsa z innymi produktami - szczególnie takimi, które będziesz spożywał bez gotowania/smażenia. Do mięs najlepiej używać też desek szklanych lub plastikowych, ponieważ drewniane trudniej umyć i może dość do rozwoju bakterii.
- Podczas smażenia tłuszcz należy wylać na rozgrzaną patelnię. Dopiero, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę powinieneś położyć na nią swój produkt. Jeśli położysz go za wcześnie, produkt wchłonie tłuszcz - potrawa będzie bardziej kaloryczna i może być mniej smaczna.
- Daj potrawie czas. Nie przewracaj zbyt często ryby czy mięsa. Z pewnością obawiasz się, że się przypali. Tu jednak kluczowa jest temperatura, a nie przekładanie. Potrzeba czasu, by np. mięso ryby usmażyło się w środku a z zewnątrz panierka zrobiła się chrupiąca. Dodatkowo zbyt częste przewracanie spowoduje, że produkt rozleci się na mniejsze kawałki i będzie wyglądał mniej estetycznie.
- Przed podaniem: rozgrzane mięso powinno chwilę zaczekać, zanim je pokroisz. Jeśli zrobisz to zbyt szybko, wypłyną z niego soki.
POLECAMY
Nowy tatuaż Moniki Miller. Wnuczka byłego premiera pochwalił...
Kilka słów o makaronie i ubijaniu białek
Dodanie oleju/oliwy do gotowanego makaronu spowoduje, że nie będzie się kleił - jeśli o to Ci chodzi, zrób to. Jeśli jednak przygotowujesz makaron np. do tradycyjnego sosu spaghetti albo do spaghetti carbonara, to dodanie oleju podczas gotowania spowoduje, że sos nie będzie przyklejał się do makaronu - tego na pewno nie chcemy...
Nie powinieneś ubijać białek z jajek wyjętych bezpośrednio z lodówki. Niech jajka najpierw nabiorą temperatury pokojowej. Drugą istotną rzeczą jest prawidłowe oddzielenie żółtka - jeśli część z niego zostanie, efekt ubijania może być gorszy. Pamiętaj oczywiście o tym, by przed rozbiciem skorupki jajko dobrze sparzyć wodą.
