W lodówce temperatura jest różna w różnych miejscach, co ma ścisły związek z temperaturą w chłodziarce. Różnice sięgają kilku stopni, ale już ten fakt powoduje, że powinniśmy wiedzieć i stosować się do zasady, co gdzie przechowywać w tym urządzeniu.
Czego nie wkładamy do lodówki?
Do lodówki nie wkładamy zamkniętych konserw.
Nie wszystkie warzywa czy owoce potrzebują też schłodzenia. Arbuz, maliny, jagody, borówki, poziomki - mogą być w lodówce, podobnie jak sałata czy szczypior. Uważać musimy na listki rukoli, roszponki - są bardzo delikatne i zbytnie schłodzenie może doprowadzić do ich zwiędnięcia.
Najważniejsze - nie umieszczać w lodówce zbyt dużo jedzenia. Może to doprowadzić do przeciążenia urządzenia. Produkty muszą mieć przestrzeń, by zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza.
Jak prawidłowo mrozić produkty w lodówce?
Jeśli robimy to źle, produkty mogą się szybciej zepsuć lub utracić większość witamin i minerałów.
Produkt przeznaczony do mrożenia, na przykład mięso, należy dokładnie umyć (nie moczyć), a następnie osuszyć na sicie bądź ręcznikiem kuchennym papierowym. Po takiej czynności można je włożyć do szczelnego woreczka, wypuścić z niego powietrze, a następnie umieścić w zamrażarce.
Jeśli chodzi o warzywa w zamrażarce, niektórzy polecają je najpierw blanszować, czyli przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Wprawdzie powoduje to nieznaczną utratę witamin, jednak i tak zachowujemy aromat, kolor i smak produktu. Blanszuje się groszek, fasolkę szparagową, pietruszkę, selery, brokuł, kalafior i marchew.
Jak prawidłowo rozmrażać produkty wyjęte z lodówki? Mamy listę
Najlepiej, aby rozmrażanie trwało jak najdłużej. Potrawy będą smaczniejsze i zdrowsze. Produkt winniśmy przenieść do lodówki w miejsce, gdzie jest najcieplej. Może to być więc górna półka lub szuflada na dole. Zobaczcie w poniższej galerii, jak układać jedzenie w lodówce i co musi do niej trafić, aby produkty się nie zepsuły.
