
Tak musimy układać jedzenie w lodówce, aby produkty się nie zepsuły. Zobacz na kolejnych slajdach w tej galerii >>>

Najwyższa temperatura (około 10 st. C) panuje na półkach bocznych, czyli popularnych drzwiach. Tutaj możemy trzymać napoje, olej, sosy w butelkach, jaja (których nie myjemy), masło, keczup, musztardę czy chrzan. Zwykle dużo tu jest żywności w słoikach.

Na górnej półce (tu mamy ok. 8 st. C), możemy ustawić kefiry, jogurty, mleko, a także ciasto, jak na przykład sernik, który wymaga jedynie schłodzenia.

Półki środkowe rezerwujemy dla produktów, które wymagają szczególnie prawidłowego przechowywania. Są to takie, w których najszybciej rozwinąć się mogą drobnoustroje, a te odpowiedzialne są za zatrucia pokarmowe.
W środkowej części lodówki mamy między 4 a 7 stopni (zwykle temperatura oscyluje w granicach 5 st. C). Tutaj warto układać ser, twaróg, mięso, wędliny, ryby.