
Tu także, na półkach środkowych, gdzie jest najchłodniej, swoje miejsce winny znaleźć produkty typu "po otwarciu przechowuj w lodówce, ale nie dłużej niż 24 godziny". W tym też miejscu ustawmy garnek z zupą lub inną potrawą.

Należy pamiętać, aby w lodówce nie trzymać surowego mięsa w opakowaniu foliowym dłużej niż 24 godziny. Trzeba je też zabezpieczyć przed ociekaniem. Surowe mięso winniśmy oddzielić w lodówce od innych produktów spożywczych.

Są jeszcze w lodówkach dolne szuflady (i NIE mówimy tu o tych w zamrażarkach), gdzie temperatura waha się między 7-10 stopni. To miejsce na całe warzywa i owoce, przy czym zielone i czerwone trzymamy oddzielnie, a sałatę bez folii.
Panuje tu duża wilgotność, zatem przed włożeniem produktów warto na dnie szuflady ułożyć papierowy ręcznik, który będzie nam pochłaniał wilgoć.

Właściwe rozmieszczenie produktów w lodówce powoduje, że mniej żywności się marnuje, a przy obecnych cenach jest to szczególnie ważne.