
Robisz tak w kuchni? To duży błąd! Kilka cennych porad
Częste (lub mniej) błędy popełniane w kuchni. Unikaj tych rzeczy, jeśli chcesz, żeby Twoje potrawy były smaczne.
Oto dziesięć cennych porad ▶▶

Tego nie chowaj do lodówki
Z pewnością chowasz niektóre z tych produktów do lodówki, bo chcesz, by dłużej zachowały świeżość. Wiele produktów w lodówce traci jednak swą jakość... Są to m.in.:
Owoce egzotyczne: mango, ananas, banany, awokado, cytrusy, które w lodówce tracą swój smak i aromat.
Rośliny strączkowe, papryka i ziemniaki, cebula, marchew, które w lodówce szybciej zgniją
Miód - szybciej ulega krystalizacji
Chleb i pieczywo - trzymane w lodówce szybciej czerstwieje

Nie gotuj zbyt szybko
Jeśli w przepisie jest napisane, że gulasz ma się robić 2-3 godziny, to nie przyspieszaj tego procesu. Przygotowanie dobrej potrawy wymaga czasu - nie wystarczy podkręcić palnik. Jeśli np. gulasz będziesz gotować za szybko, mięso będzie twarde i niesmaczne. Podobnie jest z rosołem, który gotowany na zbyt dużym ogniu zrobi się mętny.

Nie smaż na zimnym oleju
Tłuszcz należy wylać na rozgrzaną patelnię. Dopiero, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę powinieneś położyć swój produkt. Jeśli położysz go za wcześnie, produkt wchłonie tłuszcz - potrawa będzie bardziej kaloryczna i może być mniej smaczna.