
Spokojnie z tym przewracaniem
Daj potrawie czas. Nie przewracaj zbyt często ryby czy mięsa. Z pewnością masz obawę czy się nie przypali. Tu jednak kluczowa jest temperatura, a nie przekładanie. Potrzeba czasu, by np. mięso ryby usmażyło się w środku a z zewnątrz panierka zrobiła się chrupiąca. Dodatkowo zbyt częste przewracanie spowoduje, że produkt rozleci się na mniejsze kawałki i będzie wyglądał mniej estetycznie.

Olej do gotowanego makaraonu?
OK... Dodanie oleju/oliwy do gotowanego makaronu spowoduje, że nie będzie się kleił - jeśli o to Ci chodzi, zrób to. Jeśli jednak przygotowujesz makaron np. do tradycyjnego sosu spaghetti albo do spaghetti carbonara, to dodanie oleju podczas gotowania spowoduje, że sos nie będzie przyklejał się do makaronu - tego na pewno nie chcemy...

Z lodówki na patelnię? Zły pomysł
Wyjmij mięso z lodówki odpowiednio wcześniej przed smażeniem. Szczególnie jeśli chcesz przygotować np. stek średnio wysmażony albo mocno krwisty. Temperatura mięsa wewnątrz i na zewnątrz powinna być jednakowa - ułatwi to osiągnięcie pożądanego rezultatu.

Deska do mięsa, deska do warzyw
Nie używaj tej samej deski do krojenia mięsa i warzyw/pieczywa. W mięsie mogą znajdować się bakterie i pasożyty - powinieneś unikać kontaktu mięsa z innymi produktami - szczególnie takimi, które będziesz spożywał bez gotowania/smażenia. Do mięs najlepiej używać też desek szklanych lub plastikowych, ponieważ drewniane trudniej umyć i może dość do rozwoju bakterii.