9 z 12

fot. Pixabay
Pilnuj terminu zamrożonej żywności
Staraj się trzymać porządek w zamrażarce. Produkty - nawet przechowywane w zamrażalniku - nie mogą tam przebywać wiecznie... Odpowiednie informacje znajdziesz na opakowaniach np. mrożonek.
10 z 12

fot. Pixabay
Tak nie ubijaj jajek
Nie powinieneś ubijać białek z jajek wyjętych bezpośrednio z lodówki. Niech jajka najpierw nabiorą temperatury pokojowej. Drugą istotną rzeczą jest prawidłowe oddzielenie żółtka - jeśli część z niego zostanie, efekt ubijania może być gorszy. Pamiętaj oczywiście o tym, by przed rozbiciem skorupki jajko dobrze sparzyć wodą.
11 z 12

Zaczekaj zanim pokroisz mięso
Rozgrzane mięso powinno chwilę zaczekać, zanim je pokroisz. Jeśli zrobisz to zbyt szybko, wypłyną z niego soki.