
Próbowałeś zrobić średnio wysmażony stek, ale się nie udało? Twoje produkty szybko tracą na świeżości, a przecież schowałeś je do lodówki... Mięso w gulaszu wyszło zbyt twarde, albo nie ma smaku? Co z tym sosem, dlaczego spływa na dno?! Zwracamy uwagę na błędy, które często zdarza się popełniać w kuchni. Jak ich unikać?
Przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

10. Nie tak szybko!
Jeśli w przepisie jest napisane, że gulasz ma się robić 2-3 godziny, to nie przyspieszaj tego procesu. Przygotowanie dobrej potrawy wymaga czasu - nie wystarczy podkręcić palnik. Jeśli np. gulasz będziesz gotować za szybko, mięso będzie twarde i niesmaczne. Podobnie jest z rosołem, który gotowany na zbyt dużym ogniu zrobi się mętny.

9. Smażenie na zimnym oleju
Tłuszcz należy wylać na rozgrzaną patelnię. Dopiero, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę powinieneś położyć swój produkt. Jeśli położysz go za wcześnie, produkt wchłonie tłuszcz - potrawa będzie bardziej kaloryczna i może być mniej smaczna.

8. Nie chowaj wszystkiego do lodówki
Z pewnością chowasz niektóre z tych produktów do lodówki, bo chcesz, by dłużej zachowały świeżość. Wiele produktów w lodówce traci jednak swą jakość... Są to m.in.:
Owoce egzotyczne: mango, ananas, banany, awokado, cytrusy, które w lodówce tracą swój smak i aromat.
Rośliny strączkowe, papryka i ziemniaki, cebula, marchew, które w lodówce szybciej zgniją
Miód - szybciej ulega krystalizacji
Chleb i pieczywo - trzymane w lodówce szybciej czerstwieje